jačanje turizma

FOTO: U Jalžabetu se kreće s istraživanjem tumulusa Gomila, a postoji i ideja o formiranju Arheološkog muzeja

Objavljeno: 14.03.2017. 13:31

Zadnja izmjena: 14.03.2017. 13:31

Foto: Viktor Hranić

Za istraživanje tumulusa Gomila Općina Jalžabet je dobila sredstva iz fondova EU te će ovo postati najveći arheološki projekt u ovoj godini, a o svim planovima i budućnosti Jalžabeta bilo je riječi na današnjoj konferenciji za medije.

Da je istoimeni projekt čak jedan od najvećih srednje Europe potvrdio je i arheolog Saša Kovačević.

 - Bitno je to da izlazimo iz okvira humanističke znanosti, radimo uz pomoć interdiscipliranih metoda da bi oživjeli jedan prapovijesni krajolik i predstavili ga javnosti. – rekao je arheolog i dodao kako je ideja projekta da se na kraju napravi jedna turističko-poučna informativna staza, da turisti koji dođe može prošetati krajolik, putem web aplikacije vidjeti rekonstruirane strukture iz tog razdoblja da se ljudima na što bolji način približi arheologija.

- Jalžabet je lokalitet svjetskog ranga i  od nas očekujte dobre rezultate. – zaključio je arheolog.

Saborski zastupnik Anđelko Stričak je dodao kako su još 2013. godine kao klub vijećnika pokrenuli otvaranje javne rasprave o formiranju Arheološkog muzeja na području Varaždinske županije, što je uvjetovano s više od stotinjak lokaliteta važnih nalazišta.

- Kao cilj sam po sebi osim promocije arheološke baštine javlja se i otvaranje novih radnih mjesta u turizmu, stari obrti, zanati, izrada suvenira, edukacija, manifestacije. Krajnji cilj ovih nastojanja, osim zaštite kulturnih dobara trebala bi biti korist za te ljude, da mogu živjeti od svog rada. – dodao je Stričak.

Josip Križanić je dodao kako su u  proteklom stoljeću na području Općine bila provođena brojna arheološka istraživanja na lokalitetima 'Villa rustica' na rijeci Plitvici gdje su pronađeni razni vrijedni predmeti koji dokazuju o bogatom životu na ovim područjima.

Načelnik Mirko Magić je najavio skorašnje potpisivanje sporazuma s Institutom za arheologiju, a cilj Općine jest da se područje zaštiti i da se ostvari jedna turistička upotreba ovog područja. 

 

Komentari