U Kamenici odana počast trojici hrvatskih vitezova poginulih u obrani Vukovara

Objavljeno: 25.08.2015. 09:17

Zadnja izmjena: 25.02.2016. 13:30

Foto: Grad Lepoglava

Pod pokroviteljstvom Ministarstva branitelja te gradova Lepoglave i Ivanca, u organizaciji Koordinacije braniteljskih udruga Grada Ivanca i Lepoglave, u Žarovnici i Jerovcu odigran je dvodnevni turnir 10. memorijalni turnir sjećanja na Tomu Jambora, Stjepana Vusića i Josipa Kapustića.

Trojici hrvatskih vitezova koji su poginuli braneći grad heroj – Vukovar, uoči otvorenja turnira, na groblju i kod spomen obilježja u Kamenici, odana je počast paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca.

Uz članove obitelji, suborce te članove Koordinacije braniteljskih udruga gradova Ivanca i Lepoglave, Policijske uprave Varaždinske i Policijske postaje Ivanec, Stožera za obranu hrvatskog grada Vukovara, počast su im odali predstavnici gradova Lepoglave, Ivanca i Vukovara, te u ime Ministarstva branitelja, Vlade i svoje osobno - ministar branitelja Predrag Matić, koji je tim povodom stigao na otvorenje turnira u Žarovnici.

Ministar branitelja Predrag Matić otvorio je 10. memorijalni turnir sjećanja na Tomu Jambora, Stjepana Vusića i Josipa Kapustića.

- Nekoliko stotina kilometara sam od Vukovara, a nalazim se sa svojim suborcima i prijateljima. Iz ovog kraja puno je vas bilo na raznim bojištima. Posebno smo ponosni na vas koji ste bili u Vukovaru. Ponosan sam što sam danas ovdje s vama i što udruge iz Domovinskog rata rade onaj posao za koji su osnovane, a to je čuvanje uspomena na Domovinski rat, na naše poginule branitelje, ali i na sve preživjele. Danas smo se ovdje skupili da obilježimo stradanje ovdašnjih mještana koji su bili hrvatski branitelji, mogu slobodno reći moji suborci – Stjepan, Josip i Tomo. Kroz sjećanje na njih trojicu mi se sjećamo svih naših poginulih prijatelja – istaknuo je tom prigodom ministar Matić.

Nazočnima se ispred Grada Lepoglave tijekom otvorenja turnira obratio lepoglavski gradonačelnik i saborski zastupnik Marijan Škvarić

- Ponosan sam na naše ljude koji su u presudnim trenucima, kada je trebalo stati u obranu Domovine, dali ono najvrednije što imaju, svoje živote. Svojom žrtvom doprinijeli su tome da mi danas živimo u slobodnoj i neovisnoj Hrvatskoj, kojoj želimo najsvjetliju budućnost u kojoj će sretna biti naša djeca. Patnja, odricanje i žrtva naših branitelja nikada ne smije biti zaboravljena. Naš je zadatak da čuvamo to sjećanje, zadatak je to svih nas, a posebice branitelja koji su prošli taj put boli i patnje. S područja grada Lepoglave 11 je poginulih branitelja koji su Hrvatsku branili gotovo na svim bojištima pa tako i na vukovarskom. Prijateljstvo Lepoglave i Vukovara nikada neće biti dovedeno u pitanje – rekao je tom prigodom lepoglavski gradonačelnik Škvarić.

Nazočne je pozdravio i ivanečki gradonačelnik i potpredsjednik Hrvatskog sabora Milorad Batinić.

- Ovo je prigoda da se na primjeren način današnjem vremenu, našem mentalitetu i karakteru, uz prisustvo mladosti, obilježi sjećanje na naše poginule branitelje – rekao je ivanečki gradonačelnik Batinić.

Prije početka turnira najboljim su momčadima, koje su sudjelovale na turniru mlađih uzrasta dodijeljeni pobjednički pehari.

Komentari