Predstavljanje knjige

U Klenovniku predstavljena novinarsko-publicistička monografija poznatog novinara

Objavljeno: 09.02.2024. 11:53

Zadnja izmjena: 09.02.2024. 12:05

Foto: Općina Klenovnik

Knjiga 'Oteto zaboravu. Sjevernohrvatske putositnice', novinarsko-publicistička monografija o životu, profanim i sakralnim građevinama, raznolikim običajima i legendama, burnoj prošlosti i zabrinjavajućoj sadašnjosti istoka, juga i sjeverozapada Varaždinske županije, televizijskog novinara Martina Lukavečkog, predstavljena je u prostorijama DVD-a 'Klenovnik'.

Još 1971. godine, Lukavečki je u 'Kajkavskom kalendaru', objavio svoj prvi tekst o Klenovniku, iz kojega se iščitava njegov način i stil pisanja kroz daljnjih pedeset godina novinarskog rada. Nazočne je pozdravio načelnik Općine Klenovnik Mladen Blaško, a predstavljanje je moderirao novinar Goran Mališ, direktor Turističke zajednice Varaždinske županije. O odnosu između tradicije i moderniteta govorio je mons. Nedjeljko Pintarić, svećenik Zagrebačke nadbiskupije, rodom iz Klenovnika. Prije završne glazbene točke, Lukavečki je nazočnima prepričao nekoliko primjera o susretima s ljudima s kojima je razgovarao o onome što im je najljepše i najponosnije u njihovom rodnom kraju, ali i onome što njihovu svakodnevicu čini teškom i žalosnom. Premda piše standardnim hrvatskim književnim jezikom, dijaloge sa sugovornicima objavljuje na njihovom izvornom govoru.

Podsjetimo, Martin Lukavečki rođen je 1946. u Lukavcu, a novinarstvom se bavi od srednjoškolskih dana te je svojim radom na području pisanog, radijskog i televizijskog novinarstva stekao status neumornog istraživača i kroničara života s naglaskom na socijalne teme i prošlost kajkavskoga kraja. Član je Matice hrvatske i Hrvatskoga novinarskog društva.

Komentari