Grad Lepoglava

U Lepoglavi održan sastanak o važnosti očuvanja lepoglavskog čipkarstva

Objavljeno: 05.02.2024. 18:03

Zadnja izmjena: 05.02.2024. 18:17

Foto: Grad Lepoglava

Uoči početka priprema za organizaciju 28. Međunarodnog festivala čipke, u Lepoglavi je na inicijativu gradonačelnika Marijana Škvarića održan sastanak na kojem su, o problematici vezanoj za razvoj čipkarstva i očuvanju ovog značajnog dijela lepoglavskog, ali i hrvatskog identiteta, raspravljali predstavnici gradskih udruga, ustanova i institucija čije su aktivnosti usmjerene upravo očuvanju i razvoju lepoglavskog čipkarstva.

Činjenica da je riječ o dijelu lepoglavske baštine uvrštene na reprezentativnu UNESCO-ve listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva, lepoglavska čipka zaslužuje posebnu pažnju, istaknuto je na sastanku tijekom kojeg se nisu krili problemi s kojima dionici procesa očuvanja i razvoja lepoglavskog čipkarstva susreću. Požalili su se na nedovoljnu potporu i zainteresiranost s državne razine odnosno Ministarstva kulture nastojanjima da se očuva lepoglavska čipka i lepoglavsko čipkarstvo kao jedno od ne tako brojnih hrvatskih nematerijalnih dobara s UNESCO-ve liste. Jedan od velikih problema koji su čipkarice istaknule jest kako ih je sve manji broj. Istaknuta je potreba i za većom koordinacijom svih dionika procesa razvoja i očuvanja lepoglavskog čipkarstva, posebice kod organizacije festivala čipke koji je jedan od važnih segmenata tog procesa.

Na sastanku je dogovoreno jačanje koordinacije koju će, uz gradonačelnika, preuzeti Turističko kulturno informativni centar, a počet će i pripreme za organizaciju 28. Međunarodnog festivala čipke.

Komentari