grad lepoglava

U Lepoglavi održana radionica o raku dojke

Objavljeno: 11.11.2022. 08:35

Zadnja izmjena: 11.11.2022. 08:35

Svaka četvrta žena koja oboli od raka, oboli od raka dojke od kojeg je u 2019. godini, u Varaždinskoj županiji, oboljelo 108, a umrlo 30 žena. No, rak dojke može se otkriti u ranom stadiju što pruža mogućnost izlječenja, istaknuto je na radionici o raku dojke održanoj u Lepoglavi.

Radionicu su, uz potporu Varaždinske županije i Grada Lepoglave, organizirali Savjet za zdravlje Varaždinske županije u suradnji sa stručnjacima iz područja Javnog zdravstva, obiteljske medicine i radiologije. Na samom početku, ispred Grada Lepoglave, sve okupljene je pozdravio gradonačelnik Marijan Škvarić koji je tom prigodom istaknuo da zbog važnosti preventivnog djelovanja u borbi s raznim bolestima, pa tako i rakom dojke, Grada Lepoglava podupire organiziranje, i sam organizira, ovakve radionice.

Predsjednica Savjeta za zdravlje Varaždinske županije doc. prim. dr. sc. Spomenka Kiđemet-Piskač je istaknula problem slabog odaziva žena na preglede koji se provode u okviru Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke. Upravo se u okviru Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke obavljaju pregledi na koje se, pozivima koji im dva tjedna prije termina stižu na kućnu adresu, pozivaju sve žene u dobi od 50 do 69 godina života. Trenutno je u tijeku sedmi ciklus pozivanja žena u kojem će se, kao u prethodim, na području Varaždinske županije na pregled pozvati oko 25.000 žena.

Komentari