U Lepoglavi podignuta spomen ploča čipkarici Danici Brössler

Objavljeno: 01.10.2012. 10:52

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 09:15

Foto: Lepoglava.net

U sklopu Festivala čipke na gradskoj je vijećnici u Lepoglavi otkrivena spomen-ploča Danici Brössler, jednoj od najistaknutijih čipkarica. Spomen-ploču otkrio je gradonačelnik Marijan Škvarić u pratnji mladih čipkarica, a otkrivanju spomen-ploče nazočila je i obitelj ove poznate čipkarice koja je za tu prigodu doputovala iz Dubrovnika, piše Lepoglava.net.

Inače, poslije Prvog svjetskog rata kad je u Lepoglavi boravila Danica Brössler, zgrada današnje gradske vijećnice bila je takozvana banska škola. Tamo je Brössler vodila tečajeve i radionice izrade čipke te poticala prodaju što je ženama ovoga kraja bio izvor zarade.

Upravo je ona podigla kvalitetu izrade čipke upotrebljavajući tanki konac i kombinirajući motive iz poznatih čipkarskih središta s narodnim i baroknim elementima. Ukratko, ona je zaslužna za prepoznatljiv dizajn lepoglavske čipke.

Neposredno prije otkrivanja spomen-ploče Tihana Petrović Leš u gradskoj je vijećnici održala predavanje na temu Danica Brössler – život za čipkarstvo.

Komentari