'veliki planovi'

U Ludbregu odlagalište otpada postaje energetski park, Bilić: Ova investicija je početak ulaganja

Objavljeno: 06.06.2023. 10:53

Zadnja izmjena: 06.06.2023. 11:29

Ludbreg bi mogao postati jedan od gradova koji će odlagalište otpada pretvoriti u proizvodnju energije iz obnovljivih izvora. Zagrebačka tvrtka Solarwatt investirat će u izgradnju solarne elektrane i objekta za proizvodnju vodika u Ludbregu na zemljištu koje se trenutno kategorizira kao odlagalište otpada.

Prošlog tjedna je održana sjednica Gradskog vijeća na kojoj je izglasana prodaja zemljišta navedenoj tvrtki u vrijednosti od 76 tisuća eura. Riječ je o čestiti 3700/3, deponij u ulici Petog Studenog površine 7.584 metara kvadratnih.

- Cijene energenata u zadnjih godinu i pol dana divljaju, tržište energentima u potpunosti je bio suspendirano, država je preuzela kontrolu cijena za električnu energiju i plin. Međutim, očekujemo povratak normalnoj tržišnoj utakmici i energija će biti vrlo važna za očuvanje budućnosti Ludbrega i njegove industrije - rekao je gradonačelnik Dubravko Bilić, dodavši kako je Grad Ludbreg već ranije u strateškim planovima odredio lokacije predviđene za proizvodnju vodika, odnosno obnovljivih izvora energije i u prostornim planovima imaju rezervirane lokacije poput Meke te u Sigecu.

'Ovo je početak ulaganja'

Iz Ludbrega doznajemo kako je konačni cilj svim ovim energetskim projektima i svim prihodima koji će se ostvarivati iz energetskih projekata, bilo iz naknada za proizvodnju koje su redovite iz komunalnih naknada koju će plaćati tvrtke koje će raditi energetske projekte da se formira jedan fond koji će sufinancirati građanima upravo ulaganja u obnovljive izvore energije.

- Ova investicija je početak ulaganja. Za nas je jako bitno da ćemo uskoro imati razgovor i s predstavnicima jedne automobilske kompanije vezano za autobuse jer ne odustajemo od često spominjanog javnog prijevoza, ništa se nismo uspjeli dogovoriti s Ministarstvom, a namjera nam je da proizvodnja vodika služi za pogon autobusa. U prvoj fazi bismo nabavili pet autobusa i stvorili malu dolinu vodika. Tu nam je bitna parcela u Sigecu - zaključuje Bilić.

'Realizacija u tri faze'

Tvrtka Solarwatt planira graditi Energetski park Ludbreg koji bi se trebao izgraditi do rujna 2024. godine. Za potrebe upravljanja solarnom elektranom planira se zaposliti dvoje do troje radnika, a u cijelom Energetskom parku Ludbreg osam do 10 njih.

Realizacija bi trebala biti provedena u tri faze. Prva faza uključuje izgradnju solarne elektrane instalirane snage 5-8 MW, faza B gradnju elektrolizatora instalirane snage 5 MW s punionicom za vodik dok faza C obuhvaća uplinjivač kapaciteta 10 t/dnevno otpada. Cilj projekta je proizvodnja zelene električne energije, proizvodnja obnovljivog vodika elektrolizom, energetska oporaba otpada i proizvodnja zelenog vodika procesom uplinjavanja.

Komentari