evo detalja

U Ludbregu održano predavanje o instalaciji i uvjetima sufinanciranja fotonaponskih elektrana

Objavljeno: 17.02.2024. 17:34

Zadnja izmjena: 17.02.2024. 17:35

U Centru za kulturu i informiranje Dragutin Novak održano je predavanje o mogućnostima, koracima izvedbe i uvjetima financiranja fotonaponskih elektrana.

Predavanje je održao Mirko Jambrošić stručnjak za fotonaponske elektrane, a organizator predavanja bio je Grad Ludbreg, točnije Upravni odjel za financije i komunalni sustav.

- EGP financijski mehanizam i Norveški fond pridonose smanjenju društvenih i gospodarskih nejednakosti u Europi te istovremeno jačaju bilateralnu suradnju između država. Tako je putem tih mehanizama na krovu gradskog dječjeg vrtića Radost instalirana solarna elektrana snage 15 kW od čega je Grad Ludbreg dobio 21 tisuću eura bespovratnih sredstava, a uložio svojih 5 tisuća eura – rekao je Darko Crnković, viši savjetnik za javnu nabavu i energetiku.

Građani koji su u ovoj godini instalirali solarnu elektranu na svome krovu moći će ostvariti 50% povrata uloženih sredstava od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

- Prijave će se primati metodom ‘najbržeg prsta’ za solarne elektrane do 20 kW. Građanima preporučam da instaliraju elektranu veću od trenutne potrošnje jer višak mogu predati u HEP-ovu mrežu po cijeni 80% cijene kWh koju građani plaćaju HEP-u ili nekom drugom opskrbljivaču energije – rekao je Jambrošić.

Komentari