sjećanje na stradale

U Marofu obilježena 27.godišnjica pogibije mirovnih promatrača u raketnom napadu jugoslavenskog borbenog zrakoplova

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 07.01.2019. 13:33

Zadnja izmjena: 07.01.2019. 14:14

Danas je kod komemorativne kapele u Podrutama obilježena 27. godišnjica pogibije petero mirovnih promatrača Europske zajednice koji su stradali 7. siječnja 1992. kada je njihov nenaoružan helikopter oborio MIG-21 tadašnje JNA.

Podsjetimo, četiri talijanska i jedan francuski vojnik, promatrači Europske zajednice, Enzo Venturini, Marco Matta, Silvano Natale, Fiorenzo Ramacci i Jean Loup Eychenne poginuli su u raketnom napadu jugoslavenskog borbenog zrakoplova MIG-21 na nenaoružani helikopter kojim su se članovi mirovne misije vraćali iz Mađarske u Hrvatsku 7. siječnja 1992. godine.

Pozdravljajući okupljene gradonačelnik Jenkač istaknuo je da se na ovom mjestu tragedije svake godine s dužnim poštovanjem prisjećamo njihove žrtve koja je upisana u našu povijest, odnosno priznanje hrvatske države koje je uslijedilo nakon njihove tragične pogibije.

– Rušenje helikoptera promatračke misije Europske zajednice jasno je ukazalo na činjenicu tko je bio žrtva, a tko agresor u našem Domovinskom ratu, stoga taj tragični događaj definitivno ima svoj značaj i važnost – kazao je Jenkač te podsjetio da je Grad Novi Marof vlastitim sredstvima, u znak sjećanja na europske promatrače i njihovu žrtvu, podigao komemorativnu kapelu u Podrutama. Kako bi se na primjereniji način uredilo komemorativno područje pozvao je i druge na suradnju.

Uz gradonačelnika Grada Novog Marofa Sinišu Jenkača i njegovog zamjenika Ivicu Šanteka, na komemoraciji su bili i izaslanik predsjednice RH-a i njen savjetnik dr. Mate Granić, u ime Hrvatskog sabora zastupnik Josip Križanić, državni tajnici Zdravko Jakop i Zdravka Bušić te u ime Varaždinske županije zamjenik župana Tomislav Paljak. Na obilježavanje tragičnog događaja stigli su i predstavnici veleposlanstva Italije i Francuske u RH te članovi obitelji poginulih talijanskih časnika.Okupljenima u Podrutama obratili su se i zamjenik varaždinskog župana Tomislav Paljak, voditelj Službe za susjedne EU članice pri Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Silvio Kus te vojni izaslanik obrane pri Veleposlanstvu Talijanske Republike u RH Angelo Malizi

Komentari