polaganje vijenaca

U Marofu se ove godine po prvi puta obilježio Dan branitelja Grada Novog Marofa

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 20.09.2018. 08:36

Zadnja izmjena: 20.09.2018. 08:36

Branitelji Grada Novog Marofa te udruge proistekle iz Domovinskog rata s područja Grada u srijedu su polaganjem vijenca te paljenjem svijeća kod križa u Novom Marofu obilježili 19. rujna koji je od ove godine i službeno Dan branitelja Grada Novog Marofa.

– Ovo je prvo službeno obilježavanje Dana branitelja i obljetnice oslobođenja vojnog skladišta Banjščina. Time obilježavamo i početak aktivnosti 3. bojne 104. brigade, koja je bila sastavljena od pripadnika s područja bivše općine Novi Marof. Ove proslave i nadalje će se održavati na taj datum, 19. rujna, kada je 1991. godine oslobođena Banjščina što je utjecalo na veću borbenu spremnost Hrvatske vojske u nastajanju – izjavio je gradonačelnik Jenkač.

Kao i uvijek u ovakvim prigodama poručio je da se sjećanja na Domovinski rat ne smiju i neće zaboraviti.

– Upravo obilježavanje ovakvih događanja ima zadaću da se istina i činjenice o Domovinskom ratu prenose na mlade generacije, posebice one koje nisu bile svjedoci tog vremena. Domovinski rat važan je i slavan dio naše prošlosti na koji svi zajedno moramo biti ponosni – zaključio je Jenkač.

Na obilježavanju Dana branitelja Grada Novog Marofa bio je i Dragutin Smoljanec koji je zapovijedao akcijom oslobođenja Banjščine. Drži da su pripadnici 3. bojne 104. brigade, ali i svi branitelji s područja Novog Marofa, zaslužili da se obilježava njihov dan.

– Svakako smo zaslužili to priznanje kroz ratna djelovanja kroz koja su prošli pripadnici 3. bojne 104. brigade. Vrlo smo ponosni na taj naš dan i trudit ćemo se da ga svake godine dostojno obilježavamo. Banjščina je bila jedna ključna točka, jedan ključan događaj u razvoju daljnjih događaja na području naše županije. Padom Banjščine predala se i tadašnja JNA u Varaždinu. Mi želimo pokazati da cijenimo taj dan, da smo ponosni na njega – rekao je Dragutin Smoljanec.

Komentari