Okrugli stol

U Martijancu ponovno aktualizirana tema izgradnje Podravske brze ceste

Objavljeno: 01.04.2016. 19:25

Foto: Općina Martijanec

Podravska brza cesta, cesta je života za sve koji danas žive uz Podravsku magistralu. Rekao je to načelnik Općine Martijanec, Marijan Horvat na okruglom stolu održanom u četvrtak, na temu "Podravska brza cesta u funkciji demografske, ekonomske i okolišne održivosti Podravine".

Upravo je Martijanec iznova aktualizirao ideju izgradnje Podravske brze ceste. Jer, iako je inicijalna ideja o izgradnji prometnice stara punih 13 godina kad je bila uvrštena i u skupinu prioriteta, ona do danas nije realizirana.

U međuvremenu se intenzitet prometa na Podravskoj magistrali – prometnici od nacionalnog i međunarodnog značaja – znatno dodatno povećao pa je za općine i gradove kroz koje prolazi ona postala, kako je rekla u svom izlaganju profesorica Ružica Vuk s Odsjeka geografije zagrebačkog PMF-a, "sreća i prokletstvo". Značajno je smanjena protočnost prometa, u pitanje dolazi sigurnost sudionika u prometu te kvaliteta života mještana zbog buke i vibracija, čime je također ugrožena i vrijedna kulturno-povijesna baština.

- Jedino je rješenje preusmjeravanje prometa Podravske magistrale van općina i gradova. Drugog rješenja nema -  rekla je profesorica Vuk, s kojom se složio i predstavnik struke, profesor Petar Feletar, sa Fakultetu prometnih znanosti u Zagrebu.

Podravska magistrala prolazi kroz četiri naselja Općine Martijanec, između kojih nema diskontinuiteta. To znači da mjesta za pretjecanje gotovo da nema što je i potvrdio Danijel Posavec, načelnik Prometne policije Varaždinske policijske uprave. Problem postoji mnogo izraženiji u vrijeme gospodarskih radova pa cestom, u nedostatku alternative, uz osobne automobile, kamione tegljače i autobuse voze i gospodarska vozila.

Komentari