U čast velikog pjesnika Krkleca

U Maruševcu će sutra biti održana Večer kulture – dodir umjetnosti "Bezimenoj"

Objavljeno: 26.10.2023. 18:08

Zadnja izmjena: 26.10.2023. 18:15

Foto: Slika iz arhive

U čast književnika Gustava Krkleca u Općini Maruševec sutra će biti održana 5. Večer kulture – dodir umjetnosti "Bezimenoj", što je, naravno, naslov Krklecove pjesme.

Kako su najavili iz općine Maruševec, u programu večeri, koju će ispuniti poezija, pjesma i humor, nastupit će učenici Osnovne škole Gustav Krklec Maruševec te članovi Udruge Ritam misli i predstavnici Ogranka Matice hrvatske Varaždin. U organizaciji Udruge prijatelja Maruševca i Općine Maruševec, a u suradnji sa članovima Udruge Ritam misli, ta kulturna manifestacija počet će u 18 sati u dvorani Općine Maruševec.

Gustav Krklec najpoznatiji je po svojoj poeziji. Prvu zbirku pjesama “Lirika” objavio je 1919. godine. Iste godine izašla je i njegova drama “Grobnica”, praizvedena u Varaždinu već 1920. godine. Krklec je 1974. godine postao predsjednik Društva književnika Hrvatske, a sljedeće godine i predsjednik Saveza književnika Jugoslavije. Preminuo je 30. listopada 1977. godine u Zagrebu, a na stotu godišnjicu njegova rođenja 1999. godine, podignuta mu je spomen ploča u Maruševcu, u kojemu je proveo djetinjstvo a njegova obiteljska kuća i danas stoji u centru mjesta.

Komentari