održan prigodni program

U Maruševcu obilježena 120. obljetnica rođenja književnika Gustava Krkleca

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 24.06.2019. 18:03

Zadnja izmjena: 24.06.2019. 18:05

U organizaciji Udruge prijatelja dvorca Maruševca, u Maruševcu je održan prigodni program u povodu obilježavanja 120 godina od rođenja hrvatskog književnika i akademika Gustava Krkleca.

U programu svečanosti ispunjene plesom, pjesmama i recitacijama, pred prepunom dvoranom Općine Maruševec nastupili su članice i članovi Kulturno-umjetničkog društva Klaruš Maruševec, kao i učenice i učenici Osnovne škole Gustav Krklec Maruševec.

Program su pratili načelnik Općine Maruševec Damir Šprem, zamjenik načelnika Mario Klapša te predsjednik Općinskog vijeća Josip Špoljar s vijećnicima. 

Predsjednica Udruge prijatelja dvorca Maruševca Blanka Glavica Ječmenica naglasila je kako je najveća vrijednost obilježavanja književnikovog rođenja upravo uključivanje čitave zajednice u proslavu, i što djeca i danas čitaju, uče, govore i recitiraju našeg Krkleca. Ernest Fišer kazao je kako je Maruševec sretno mjesto jer je najznačajniji književnik 20. stoljeća Gustav Krklec ovdje proživio svoje sretno djetinjstvo, a maruševečki kraj zavičaj je Krklečeve književnosti, njegove poezije.

Glavica Ječmenica i Fišer uručili su učenicima nižih razreda Osnovne škole Gustav Krklec Maruševec nagrade za najbolje likovne radove na temu „Proljeće u Zagorju“. Program obilježavanja završen je prezentacijom aktivnosti Udruge prijatelja dvorca Maruševca na obilježavanju zadnjih 20 rođendana istaknutog hrvatskog književnika, koji je dio svog stvaralaštva posvetio i prevodilaštvu.

Uoči svečanosti, općinska delegacija položila je vijence na Mirogoju i spomen ploči na rodnoj kući književnika u Maruševcu, a održana je i Sveta misa zadušnica u crkvi Sv. Jurja u Maruševcu.

Komentari