MEĐIMURSKA ŽUPANIJA

U Međimurju obilježen Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima

Objavljeno: 23.08.2021. 17:53

Zadnja izmjena: 23.08.2021. 17:56

Povodom Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima, župan Međimurske županije Matija Posavec i gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini odali su počast žrtvama paljenjem svijeća kod centralnog križa na čakovečkom groblju.

 Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima – nacizma, fašizma i komunizma, u Republici Hrvatskoj obilježava se 23. kolovoza kao spomendan, a obilježavanjem ovoga dana Hrvatska se pridružila većini zemalja članica EU-a u kojima se potiče na promišljanje osjetljivih i kompleksnih pitanja zajedničke povijesti i njezina očuvanja kako bi sljedeće generacije mogle iz nje učiti i graditi suživot na temeljima demokracije i uvažavanja temeljnih prava.

- Današnji datum obilježavamo u spomen na sve one koji su se suprotstavili vladavinama koje su kršila temeljna ljudska prava, a odavanjem počasti žrtvama obrazujemo buduće naraštaje o povijesnim činjenicama i gradimo društvo bez ideoloških i društvenih podjela - rekao je župan Međimruske županije Matija Posavec.

Na području Međimurja nalazi se nekoliko grobišta nedužnih žrtva, od Vratišinca, Kotoribe, Preloga, Štrigove, Ksajpe u Šenkovcu, a među najvećim grobištima je Sep u Gornjem Hrašćanu.

Komentari