SLUŽBENI POSJET

U Međimurskoj županiji održan prijem za veleposlanika Austrije

Objavljeno: 23.09.2021. 10:32

Zadnja izmjena: 24.09.2021. 09:33

Veleposlanik Republike Austrije u Hrvatskoj, Nj. E. Josef Markus Wuketich u pratnji direktorice vanjskotrgovinskog ureda Sonje Holocher-Ertl, boravio je u službenom posjetu Gradu Čakovcu i Međimurskoj županiji.

Svoj posjet započeo je u Palači turizma gdje je održan radni sastanak na kojem se veleposlanik upoznao sa svim razvojnim aktivnostima koje provodi Međimurska županija. Prostor bivše vojarne u koji je uloženo više od 100 milijuna kuna danas je Centar znanja Međimurske županije, mjesto koje je izuzetno aktivno i popularno unutar kojeg se radi, uči, prenosi iskustvo i istražuje. 

- Međimurska županija i Austrija povezane su ne samo zbog svoje blizine već i povijesti, a imamo gospodarske i kulturne veze koje nas još više spajaju. Mnogi naši Međimurci rade u Austriji i tamo su izuzetno cijenjeni i prepoznatljivi, a znanje i vještine stečene tamo primjenjuju kod kuće - rekao je zamjenik župana Josip Grivec.

Veleposlanik Wuketich rekao je kako ga posebno veseli što u Međimurskoj županiji  ima austrijskih investitora jer je Austrija drugi najveći ulagač u Hrvatskoj sa više od 250 milijuna eura godišnje. - Na području Međimurske županije, austrijski investitori ulažu u različite sektore. Moram spomenuti i pritom vam zahvaliti u ime austrijskih ulagača na vrlo kratkom roku izdavanja svih potrebnih dozvola, to je važan čimbenik za investitore jer uz kvalificiranu radnu snagu, izuzetno je važna poslovna klima, a vi je imate - rekao je veleposlanik i pritom spomenuo da Centar znanja konkurira svjetskim istraživačkim centrima ne samo svojim izgledom nego i vrhunskim sadržajima.

Tijekom 2020. godine izvoz Međimurske županije u Austriju iznosio je gotovo 830 milijuna kuna robe, dok je uvoz iz Austrije veći od 500 milijuna kuna. Nakon Palače turizma, veleposlanik je obišao Tehnološko inovacijski centar kao i Razvojno-edukacijski centar – Metalska jezgra, prvi znanstveno-istraživački centar na području sjeverozapadne Hrvatske namijenjen provođenju vrhunskih istraživanja usmjerenih na jačanje znanstvene izvrsnosti.

Komentari