komemorativna svečanost

U Možđencu pored Novog Marofa obilježen je Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima

Objavljeno: 28.08.2018. 08:30

Zadnja izmjena: 28.08.2018. 08:35

U zajedničkoj organizaciji Grada Novog Marofa i Udruge ratnih veterana Hrvatski domobrana, kod spomen-obilježja na Kipišću u Možđencu obilježen je Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima, 23. kolovoza.

Predstavnici Grada Varaždina, gradonačelnik, HDZ-ov Siniša Jenkač, predsjednik Gradskog vijeća Mladen Benjak i vijećnici, članovi Udruge Hrvatski domobran, te građani u subotu, 25. kolovoza, polaganjem vijenca prisjetili su se stradanja više od 600 žrtava komunističkih zločina 1945. godine.

- Kipišće je jedno od stratišta na području Novog Marofa. Europa je donijela odluku da se datum 23. kolovoza, datum Hitlerovog i Staljinovog pakta o nenapadanju, ali i tajnog sporazuma o podjeli interesnih sfera u istočnoj Europi iz 1939. godine, obilježava kao dan borbe protiv totalitarnih režima - pojasnio je gradonačelnik Jenkač i nastavio...

- Tog datuma se prisjećamo zato što se treba boriti protiv totalitarnih režima, bilo fašističkih, nacističkih, komunističkih. O tome treba govoriti i na to podsjećati. Treba se odmaknuti od nasljeđa komunizma, nacizma i fašizma, te graditi budućnost Hrvatske na temeljima Domovinskog rata i na spoznajama da ti totalitarni režimi nisu donijeli ništa dobroga. Trebamo razvijati život i učiti mlade da moraju graditi Hrvatsku na radu i demokraciji - zaključio je Jenkač podsjetivši da su se upravo na Kipišću dogodila stradanja kojima su uzrok totalitarni režimi.

Komentari