Za neke je već kasno

U našoj županiji već 9.666 oboljelih od dijabetesa, pola stanovnika umire od kardiovaskularnih bolesti

Objavljeno: 01.04.2016. 10:18

Zadnja izmjena: 01.04.2016. 10:22

Foto: Josip Novak

Globalna epidemija izazvana šećernom bolešću poharala je i varaždinski kraj u kojem se broj oboljelih u posljednjih 10 godina udvostručio, rečeno je na današnjem predstavljanju programa obilježavanja Svjetskog dana zdravlja 2016. kojeg organizira Zavod za javno zdravstvo Varaždinske županije...

Dijabetes je bolest koja pogađa sve generacije i s njom se dosta teško nositi, te je u 2014. godini u primarnoj zdravstvenoj zaštiti Varaždinske županije registrirano 9.666 oboljelih, upozorava dr.med Irena Stipešević Rakamarić, zamjenica ravnatelja ZZJZ.

- Porast se odnosi na dijabetes tip 2 (u odrasloj dobi) koji je preventabilan i povezan u značajnoj mjeri s čimbenicima životnog stila. U Hrvatskoj prema procjenama svaka deseta osoba boluje od dijabetesa (DM), a na liječenje se godišnje izdvoji oko 11 posto proračunskih sredstava za zdravstvenu zaštitu – naglasila je Stipešević Rakamarić.

Dijabetes je ujedno značajan rizični čimbenik za druge kronične bolesti, te oboljeli ima do četiri puta veći rizik od ishemičke bolesti srca i 6 puta veći rizik od moždanog udara. Nažalost, statistike govore kako više od 50 posto stanovnika naše županije umire od nekog oblika kardiovaskularnih bolesti, a mnoge su posljedica DM-a.

Stoga će obilježavanje 'Svjetskog dana zdravlja 2016.' biti održano u četvrtak, 7. travnja pod motom „Otkrij, spriječi, liječi dijabetes“.

Cilj mu je podizanje javnozdravstvene svijesti i znanja o dijabetesu, te mogućnostima prevencije i liječenja.

Kreće izdvajanje rizićne djece

Program počinje u 9 sati na Franjevačkom trgu gdje će građani moći besplatno izmjeriti tlak, razinu šećera i masnoća u krvi, analizirati stopala te isprobati različite masaže.

- Građani mogu nazočiti i stručnom skupu koji počinje u 10 sati u Velikoj dvorani županije koji je posvećen prevenciji i liječenju dijabetesa. Prevencija je potrebna od najranije dobi, a kada znamo da je u Hrvatskoj 11 posto školske djece prekomjerno teško, jasno je koliko je nužna pravilna i zdrava prehrana uz redovite fizičke aktivnosti – istaknuo je Krunoslav Kovačić, ravnatelj ZZJZ Varaždinske županije.

Inače, na današnjem predstavljanju programa obilježavanja Svjetskog dana zdravlja najavljeno je kako će već pri upisima u prvi razred, Služba školske medicine ZZJZ na sistematskim pregledima  izdvajati rizičnu djecu radi poduzimanja mjera preventivne zdravstvene zaštite.

Komentari