Dan ljudskih prava

'U našoj županiji više od 6.000 stranih radnika, ljudska prava moramo držati kao kap vode na dlanu'

Objavljeno: 10.12.2023. 09:23

Zadnja izmjena: 10.12.2023. 09:23

Danas, 10. prosinca, u cijelom se svijetu obilježava Međunarodni dan ljudskih prava, a u Varaždinskoj županiji obilježen je zahvaljujući udruzi Bedem ljubavi Varaždin, Koordinaciji za ljudska prava Varaždinske županije i Savjetu mladih Varaždinske županije.

Naime, oni su zajednički organizirali okrugli stol na temu "Položaj i problemi mladih, posebice pripadnika ranjivih skupina, u Varaždinskoj županiji", u sklopu projekta "JEDNAKI Status, Mogućnosti, Odgovornosti" kojeg provodi Bedem ljubavi, a financira Središnji državni ured za demografiju i mlade. 

- Ljudska prava moramo držati kao kap vode na dlanu, to je biljčica koja je jako plaha i koja nam, s obzirom na to što se u svijetu događa, može brzo i lako izmaknuti. Svjedoci smo da se i u našu Varaždinsku županiju doseljava puno više stranih državljana nego ikada prije. Danas ih je ovdje više od 6.000, a potrebe gospodarstva su još veće, što znači da će se doseljavanje nastaviti želi li se održati ista razina gospodarskih aktivnosti - rekao je član Koordinacije za ljudska prava Varaždinske županije Dražen Krtanjek. 

Napomenuo je da su to prije svega izazovi za nas kao domicilno stanovništvo, dodavši kako moramo paziti kako odgajamo djecu te kako ih educiramo o ljudskim pravima u odgojno-obrazovnom sustavu, od vrtićke i osnovnoškolske do srednjoškolske dobi i dalje. Inače, ukupno je u projekt Bedema ljubavi, koji je počeo 1. siječnja i završava 31. prosinca ove godine, bilo uključeno oko 120 mladih: pripadnika ranjivih skupina, prvenstveno osoba s invaliditetom i mladih romske nacionalnosti.  

Komentari