prezentirane sorte krumpira

U Nedeljancu održan Dan polja krumpira

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 27.07.2017. 15:54

Zadnja izmjena: 27.07.2017. 16:30

U polju obitelji Hladika u Nedeljancu održan je Dan polja krumpira kojeg su organizirale tvrtke Desyre d.o.o. i HZPC Nizozemska. Najprije su na pokusnom polju prezentirane sorte krumpira, a zatim je Milorad Šubić iz Savjetodavne službe Međimurske županije dao osvrt na ovosezonske specifične proizvodne uvjete.

Direktor tvrtke Desyre d.o.o. iz Nedeljanca Marko Hladika istaknuo je kako je ovo 25. po redu manifestacija koja poprima sve veći značaj jer su i sve veći zahtjevi za boljom robom na tržištu.

- Na ovaj način vidimo koje su sorte prilagodljive za naše proizvodne uvjete, koje proizvođačima stvaraju profit, a s druge strane kupci dobivaju bolji proizvod za svoj novac. – rekao je Hladika.

Danu polja krumpira prisustvovao je i zamjenik župana Varaždinske županije Tomislav Paljak koji je tom prilikom istaknuo važnost održavanja ovakve manifestacije.

-Ovo je hvalevrijedna manifestacija na koju smo prije svega došli nešto naučiti. Znamo da tržište svake godine izbacuje nove kulture, nove sorte krumpira. Na ovakvim manifestacijama poljoprivrednici najbolje vide i čuju kako reagirati na zahtjeve tržišta i koje sorte proizvoditi i uspješno plasirati svoj proizvod – istaknuo je zamjenik župana.

Inače, tvrtka Desyre godišnje uveze oko 600 do 700 tona sjemenskog krumpira nizozemske tvrtke HZPC, a proizvode i merkantilnog krumpira na 20 hektara vlastite zemlje te od domaćih poljoprivrednika otkupe oko 100 do 150 tona.

Danu polja krumpira prisustvovali su i zamjenik načelnika Općine Vidovec Dubravko Zavrtnik i privremeni pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj Dragutin Vincek.

Komentari