očuvanje tradicije

U Novom Marofu je jučer počeo trodnevni Kajkavski vikend

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 18.01.2020. 09:02

Zadnja izmjena: 18.01.2020. 09:06

U organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Novi Marof u petak je počeo trodnevni Kajkavski vikend. Već četvrta manifestacija svjedoči da su organizatori pogodili s kulturnom manifestacijom koja građanima Novog Marofa i šire okolice nudi sadržaje vezane uz tradicijsku kulturu.

Nakon otvorenja izložbe uslijedio je koncert Kajkavski popevki. Ove su godine veliku dvoranu KC-a popunili Natalija Zrinski, Dora Vuraić, Juraj Galina, Etno duo Goga & Željko, Zvonimir Gažić, Dečki 'z bregov i Ivica Pepelko. Na otvorenju 4. Kajkavskog vikenda bio je i gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač koji naglašava da i ova manifestacija svojim sugrađanima nudi zanimljive sadržaje, ali i čuva nešto što ne smijemo zaboraviti niti zapostaviti.

– Novi Marof je dio kajkavskog govornog područja. Kaj je najstariji jezik u Hrvata. Treba ga njegovati, da ne dozvolimo da se zaboravi, pogotovo bogatstvo kajkavskog jezika i kajkavskog izričaja. Od sela do sela kajkavski ima svoje specifičnosti. Danas sve više standardni jezik ulazi u govor ljudi, tako da je važno da čuvamo kajkavski jezik i kajkavsku kulturu – rekao je gradonačelnik Jenkač.

Nakon otvorenja izložbe rukotvorina Blanke Škiljan i koncerta Kajkavskih popevki, 4. Kajkavski vikend u Kulturnom centru „Ivan Rabuzin“ u Novom Marofu nastavlja se u subotu u 15 sati prezentacijom rada i radionicom udruga koje njeguju tradicijske običaje te, prošle godine prvi put organiziranim, gastro izazovom. Ove godine su to varivo i slatki kolač, a za to su se javile žene iz Udruge žena Ključ, Majda Trubelja i Snježana Kovač. U 17 sati bit će predstavljen prijevod Malog princa na kajkavski – „Mali Kralević“, a u 19 sati nastupit će Dramska udruga KAJ s monodramom „Nekad i sad“.

Kajkavski će vikend završiti u nedjelju, kada u 16 sati počinju „Dječji kajkavski dani“. Ovogodišnji je natječaj na temu „Čez oblok dok poluknem“ i pristigla je 31 pjesma.

 

Komentari