U znak sjećanja na dobročinstva Lujze grofice Erdődy članovi Kulturno-umjetničke udruge „Magda i Lujza“ tijekom adventa održali niz dramsko-pedagoških i kreativnih radionica za djecu predškolske i rane školske dobi.

Glavna zadaća radionice bila je promicanje lika i djela Lujze grofice Erdődy, poznate dobrotvorke s novomarofskog područja, među djecom predškolske i rane školski dobi. Radionice su održane u malim područnim i seoskim školicama gdje se učenicima predstavio kostimirani lik grofice Lujze kroz dramske izvedbe i radionice pripovijedanja. Sudionici radionice imali su prilike naučiti izrađivati i tradicijski božićni nakit od krep papira – kinč te degustirati kruščiće grofice Lujze. Uz učenike nižih razreda područnih škola u Šćepanju i Podevčevu kroz radionicu su prošli i polaznici dječje folklorne sekcije Kulturno-umjetničkog društva „Danica“ iz Bedenice te polaznici „Pričaonice“ iz Gradske knjižnice i čitaonice Novi Marof.

Kostimirani lik grofice utjelovila je Dubravka Baneković. Autor grofičinog scenskog kostima je Mladen grof Jerneić. Likove seoskih djevojčica, Magde i Marice, dočarale su Iva Jež i Helena Baneković. Radionicu izrade tradicijskog božićnog nakita vodile su Ana Martan, Štefanija Vuk i Štefanija Turković.

– Ovog Adventa željeli smo polaznicima radionica približiti humanost, srdačnost, tolerantnost i nadasve suosjećajnost grofice Lujze prema potrebitima.  Iz njezinog djelovanja i danas se može mnogo toga naučiti i primijeniti u svakodnevnom životu – zaključio je Tibor Martan, predsjednik udruge.

Ključne riječi: djeca, erdody, grofica, lujza, novi marof, Novi Marof,

Komentari

29.12.2018. 15:26h Zadnja izmjena: 29.12.2018. 15:33