U Kinu „Marof“

U Novom Marofu obilježit će se Svjetski dan audiovizualne baštine, svi filmovi su besplatni

Objavljeno: 26.10.2018. 10:45

Zadnja izmjena: 26.10.2018. 10:58

I ove godine Pučko otvoreno učilište Novi Marof obilježit će Svjetski dan audiovizualne baštine, koji se tradicionalno obilježava 27. listopada u cijelom svijetu kako bi se dodatno jačala svijest o važnosti očuvanja audiovizualne baštine.

U Kinu „Marof“ u Kulturnom centru „Ivan Rabuzin“ sutra, 27. listopada, održat će se program u suradnji s Hrvatskom kinotekom. Bit će prikazana tri kratkometražna filma te jedan dugometražni film za djecu, a u holu će biti postavljena izložba „Iz zbirke popratnog filmskog gradiva Hrvatskog državnog arhiva“, te će program početi u 16 sati i svi filmovi su besplatni.

Program kratkometražnih klasika, čiji je nositelj restauracije Zagreb film, predstavlja niz kratkometražnih filmova uglednih hrvatskih redatelja. Program otvaraju i zatvaraju dva vrlo duhovita uratka „Balada o pijetlu“ i „Moj stan“, u kojima se Zvonimir Berković suptilno poigrava socijalističkim ideologemima sakrivajući se iza maski reklamnog filma i filma za djecu. Unutar ovih djela možete vidjeti fantastični triler Bogdana Žižića „Putovanje“.

Poseban će doživljaj, i za starije generacije kao podsjetnik, i za mlađe kao prvi susret s klasikom dječjeg filma, biti projekcija dugometražnog filma za djecu „Družba Pere Kvržice“. Film za djecu snimljen 1970. godine u režiji Vladimira Tadeja predstavlja adaptaciju istoimenog romana hrvatskog književnika Mate Lovraka. 

Popratna izložba sadrži gradivo koje dokumentira stvaranje filmskog djela, a nije film sam (fotografije, plakate, press clipping, knjige snimanja, scenarije, sinopsise, celove) te pisanu dokumentaciju i nagrade vezane uz autore ili filmska djela.

Komentari