jedan od prioriteta

U Novom Marofu obnavlja se javna rasvjeta – cilj je zamijeniti sva rasvjetna tijela u svim naseljima

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 17.08.2021. 08:54

Zadnja izmjena: 17.08.2021. 08:54

Kako poručuju iz Grada Novog Marofa, rekonstrukcija javne rasvjete jedan je od prioriteta, a projekt modernizacije rasvjetnog sustava realizira se u nekoliko faza.

Početkom prošle godine završena je prva faza rekonstrukcije javne rasvjete dijela naselja Novi Marof – dio "Štuk“ kojom su bile obuhvaćene Ulica Vladimira Nazora, Ulica Ivana Kukuljevića, Ulica Nikole Šubića Zrinskog, Kratka ulica, Ulica Mirka Račkog te Odvojak, zatim dio Ulice kralja Tomislava te dio Ulice Matije Gupca.

Na ostatku dijela naselja Štuk izvedena je javna rasvjeta, djelomično na stupovima niskonaponske mreže, a djelomično na metalnim rasvjetnim stupovima sa svjetiljkama s natrijevim izvorom svjetlosti snage 70-150 W.

Kroz kompletan Štuk provući će se novi podzemni kablovi i postaviti novi kandelaberi, uz postavljanje cijevi za budući širokopojasni Internet.

- Trudimo se svu ostalu infrastrukturu, između ostalog i javnu rasvjetu, urediti prije tog završnog kopanja – kaže novomarofski gradonačelnik Siniša Jenkač, uz napomenu da je vrijednost projekta 1,2 milijuna kuna.

Dio od oko 150.000,00 kuna sredstva su Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, a ostala sredstva osigurat će se iz gradskog proračuna. Jenkač ističe da su u Gradu pripremaju i za ESCO model kroz koji će se, bude li moguće, zamijeniti kompletno sva rasvjetna tijela po svim novomarofskim naseljima novom LED rasvjetom.

- Imamo puno rasvjetnih tijela, stoga je važno da imamo i stalne partnere. S druge strane, preko Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost dobili smo 350.000,00 kuna i u našoj režiji mijenjamo kompletno sva rasvjetna tijela, od rotora u Novom Marofa, sve do tvrtke Knauf Insulation, a to je oko 6,7 kilometara. To su dosad bile natrijeve svjetiljke od 400 Wata koje mijenjamo puno štedljivijim LED svijetlima do 130 Wata – rekao je gradonačelnik Jenkač.

Komentari