U Novom Marofu održano predavanje u čast službenice Božje Marice Stanković

Objavljeno: 18.04.2015. 09:01

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Grad Novi Marof

Izvor: galerija-images/novi marof marica stankovic

U Godini posvećenog života 2015., u punoj dvorani Kulturnog centra „Ivan Rabuzin“ okupili su se znatiželjnici i štovatelji lika i djela Marice Stanković (31.12.1900. – 8.10.1957.) podrijetlom iz Mađareva (r. Vragović). U tijeku je postupak kojim bi se Maricu Stanković proglasilo blaženom.

Ovo okupljanje uveličali su mješoviti pjevački zbor „Prigorčica“ iz Bisaga i učenik Glazbene škole Novi Marof, solist Patrik Vragović sa svojim izvedbama i skladbama.

U organizaciji Gradske knjižnice i čitaonice Novi Marof i Župe Mađarevo, predavanje o životu i postignućima Marice Stanković održale su pripadnice svjetovnog instituta „Suradnice Krista Kralja“ iz Zagreba, ustanove posvećenog života unutar Katoličke crkve u Hrvatskoj.

Već u ranom djetinjstvu Marica Stanković postala je svjesna težine radničkog statusa kojeg je nosila njena skromna i jednostavna obitelj, ali ta ju činjenica nije sputavala u izgradnji vlastite posvećene osobnosti i karaktera.

Vrlo rano pronašla se u učiteljskom pozivu te završila školovanje u Zagrebu. Radila je u mnogim manjim mjestima diljem Hrvatske. Također, brzo je otkrila svoj izvanredni dar za pisanje i književni rad što je rezultiralo velikom pisanom ostavštinom. Iako se nikad nije udavala, prezime Vragović loše joj je zvučalo pa ga je mijenjala u Stanković.

Marica Stanković bila je u potpunosti posvećena duhovnoj obnovi i dosljednom kršćanskom odgoju ženske mladeži. Zahvaljujući vlastitoj karizmatičnosti, nesebičnom i predanom radu, ljubavi prema Bogu i ljudima već za života postala je omiljena i cijenjena, dobrodošla u svakom mjestu, gradu i društvu.

1938. godine osnovala je prvi svjetovni institut u Crkvi u Hrvata – današnje „Suradnice Krista Kralja“, a 1943. papa Pijo XII. odlikovao ju je crkvenim odličjem „Pro Ecclesia et Pontifice“. Na skupu prosvjetnih djelatnika 1945. javno ustaje u obranu nadbiskupa Stepinca. Uhićena 1947. na suđenju je odbacila sve političke optužbe i svjedočila svoju odanost Kristu i Crkvi.

Osuđena na pet godina zatvora u ženskom logoru u Slavonskoj Požegi, izdržala ih je u cijelosti. Posljednjih je pet godina svu snagu i vrijeme uložila u izgradnju svoje Zajednice. Umrla je u Zagrebu 8.10.1957. i grob joj se nalazi na 57. polju Mirogoja.

{gallery}novi marof marica stankovic{/gallery}

Komentari