pod vodstvom ivane žmegač

U Novom Marofu završila 2. po redu 'Šetnja perivojem Erdödy', prekrasnog i zaštićenog parka

Objavljeno: 02.06.2017. 17:16

Zadnja izmjena: 02.06.2017. 17:16

Opća bolnica Varaždin, odnosno Služba za produženo liječenje i palijativnu skrb Novi Marof u suradnji je s Turističkom zajednicom Grada Novog Marofa jučer organizirala drugu po redu „Šetnju perivojem Erdödy“.

Šetnji je prisustvovao i župan Štromar, zajedno s gradonačelnikom Marofa Sinišom Jenkačem te ravnateljom Opće bolnice Varaždin, Nenadom Kudelićem. Perivoj Erdödy spomenik je parkovne arhitekture zasađen još u 19. stoljeću u vrijeme gradnje dvorca te se u njemu nalaze izrazito rijetke i vrijedne biljne vrste. Gradonačelnik Siniša Jenkač ovim je povodom naglasio kako ima namjeru da ovaj obilazak zaštićenog parka Erdödy preraste u tradiciju.

- Želja Turističke zajednice u suradnji s Općom bolnicom Varaždin je da približimo naš park građanima. Park je u vlasništvu Varaždinske županije, tj. Opće bolnice, i nadamo se da će se krenuti u obnovu i zaštitu. Invazivne vrste treba ukloniti iz parka. Nadamo se da će se iznaći sredstva Županije i resornog ministarstva, kao što smo mi prijavili Grebengrad i crkvu u Remetincu, pa da i dvorac Erdödy i park budu prijavljeni na natječaje Ministarstva kulture za financiranje sredstava za uređenje parka. - rekao je gradonačelnik Jenkač.

Ravnatelj Opće bolnice Varaždin, Nenad Kudelić istaknuo je zadovoljstvo što se okupljaju zainteresirani te smatra kako imamo priliku da se približi i objasni važnost ustanove ovakvog tipa i populaciji koja stari. Priliku da se još jednom uvjeri u značaj, ali i potencijal parka u sklopu novomarofske bolnice nije propustio ni župan Varaždinske županije Predrag Štromar.

„Ovaj dio Opće bolnice Varaždin gdje već godina dolaze pacijenti na oporavak, ali i gdje proživljavaju svoje zadnje dane, moramo urediti u potpunosti. Imamo odličan park, s puno rijetkih vrsta, ali imamo i velik projekt od 51,5 milijuna kuna. U godinu dana dobit ćemo ukupno 89 kreveta, što je važno za pacijente i medicinsko osoblje  koje pacijentima u zadnjim trenucima njihovog života daje energiju i jedan način da prihvate ono što slijedi“, kazao je župan Štromar te dodao da je Varaždinska županija jedina dobila toliko.

Nakon šetnje organiziran je i kratki umjetnički program u kojem su nastupila djeca iz KUD-a Remetinec i Umjetničkog odjela Osnovne škole Novi Marof. Stručni obilazak vodila je prof. Ivana Žmegač.

Komentari