U Novom Marofu žele izgraditi centar za nanotehnologiju

Objavljeno: 24.02.2012. 20:45

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 10:29

Foto: snl.mit.edu

Treću godinu za redom održan je Dan poduzetnika Grada Novog Marofa uz nazočnost gospodarstvenika, ali i predstavnika društvenog te javnog života Grada i Županije.

Govoreći o radu lokalne samouprave gradonačelnik Darko Hrenić naglasio je da se ulažu napori u pripremi terena i klime za ratvoj poduzetništva.

- Zadnjih godina dosta dobro smo to napravili na našem području. Imamo komunalno opremljenu poduzetničku zonu od 18 tisuća kvadratnih metara te dvije velike zone. Jedna se nalazi u Možđencu, veličine 72 tisuće kvadrata, te zona "Oštričko gmanje" od 54 tisuće kvadrata. To zemljište je interesantno investitorima, no situacija u Hrvatskoj nije sjajna – istaknuo je Darko Hrenić dodavši da kao gradonačelnik trenutno poduzima sve što može u cilju spašavanja velikih poduzeća.

Između ostalih, spomenuo je niz aktivnosti koje se vode oko spašavanja posrnulog BBS-a.

- Nadam se da ćemo uspjeti vratiti proizvodnju u Podrute, a u pitanju je 80 radnih mjesta. Također, godinu dana u suradnji s Varaždinskom županijom i AZRA-om radimo na velikoj investiciji. Neće biti započeta ove godine, ali je dosta radnji već napravljeno – otkriva Hrenić.

Radi se o projektu izgradnje nano-laboratorija, odnosno, o tvornici poluvodiča koja bi pokrivala tržište jugoistočne Europe.

- Važno je da je definirana njezina lokacija, a to je Novi Marof. Na taj način postali bi "silicijska dolina". Naravno, dug je put do realizacije, a vrijednost takve tvornice je 300 milijuna kuna. Kandidiramo ovaj projekt prema EU fondovima, a nadamo se i pomoći Ministarstva gospodarstva, jer Grad Novi Marof to ne može sam financirati – zaključio je gradonačelnik Novog Marofa.

Treba znati i to da će vlasnik projekta i nakon njegove realizacije biti Grad Novi Marof.

Komentari