financiranje iz eu fondova

U Novom Marofu održan okrugli stol „EU pogodnosti za javni sektor“

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 23.02.2018. 18:11

Zadnja izmjena: 23.02.2018. 18:14

Okrugli stol pod nazivom „EU pogodnosti za javni sektor“ održan je u Kulturnom centru Ivan Rabuzin u sklopu projekta „Razvoj mreže podrške korisnika ESI fondova“. Koje su mogućnosti financiranja projekata sredstvima EU fondova u sljedećem razdoblju u javnom sektoru, bila je tema okruglog stola kojeg je AZRA  organizirala u Novome Marofu.

Okupili su se predstavnici javnog sektora, gradova i općina, škola i društava, a korištenje Europskih i investicijskih fondova za održivi razvoj regije su putem uspješnih projekata predstavili zamjenik župana Varaždinske županije Tomislav Paljak, gradonačelnik Grada Novi Marof Siniša Jenkač, njegov zamjenik Ivan Tuk i voditelj Ureda Lokalne akcijske grupe LAG PRIZAG.

- Cilj projekta Razvoj mreže podrške korisnika Europskih strukturnih i investicijskih (ESI) fondova je europskim novcem osigurati pokrivanje troškova u pripremi i provedbi projekta prihvatljivih prijavitelja, odnosno projekata koje na ESI fondove aplicira Varaždinska županija, jedinice lokalne samouprave s područja Varaždinske županije i javnopravna tijela kojima je osnivač Varaždinska županija - istaknuo je zamjenik direktora AZRA-e Krunoslav Blaži.

Blaži je izrazio zadovoljstvo trenutnom realizacijom projekta, jer će se sadašnjom dinamikom i prije završetka vremena provedbe uspjeti povući sav novac koji nam stoji na raspolaganju za tu namjenu.

Samo za natječaj za energetsku obnovu javnih zgrada AZRA je pripremila projekte ukupne vrijednosti oko 180 milijuna kuna, čime Varaždinska županija prednjači ispred svih prijavitelja u Hrvatskoj - naglasio je Krunoslav Blaži.

Projekti u županiji...

Predstavljajući projekt energetske obnove Srednje škole Novi Marof, zamjenik župana Tomislav Paljak istaknuo je da se radi o projektu vrijednom više od 1,6 milijuna kuna, a kojim će se ostvariti uštede od 73 posto toplinske energije za grijanje, ali i podići obrazovni standard u južnom dijelu Varaždinske županije.

- U zadnjih sedam mjeseci Varaždinska županija je intenzivno krenula s ulaganjima u obrazovanje. Osim energetske obnove Srednje škole Novi Marof, u tijeku su energetske obnove osnovnih škola Bednja i Veliki Bukovec, a investicija u za sve tri škole iznose 9,2 milijuna kuna. Osim tih škola, Varaždinska je županija prijavila energetsku obnovu još 10 škola, a vrijednost radova je viša od 40 milijuna kuna. Ti županijski projekti su dokaz da je Varaždinskoj županiji obrazovanje učenika i sam sustav obrazovanja na prvom mjestu - rekao je zamjenik župana Tomislav Paljak.

O prijavi za rekonstrukciju i dogradnju Dječjeg vrtića Novi Marof na Mjeru 07 „Temeljne usluge i obnova sela u ruralnim područjima”, podmjera 7.4.,  govorio je gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač.

Provedbom projekta vrijednog više od 9 milijuna kuna stvorit će se infrastrukturni i pedagoški uvjeti za izvođenje programa predškolskog odgoja i obrazovanja za dodatnih 80 djece s područja Novog Marofa u odnosu na postojeće kapacitete.

Zamjenik gradonačelnika Ivan Tuk predstavio je projekt „Izgradnja spojnog objekta između Odjela II i Odjela III sa servisnom internom prometnicom i opremanje Službe za produženo liječenje i palijativnu skrb Novi Marof“, vrijedan 51,5 milijuna kuna, kojim će se povećati isplativost i pristup bolničkoj skrbi za posebno ranjive skupine.

O LEADER pristupu i budućim natječajima za potporu razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava govorio je voditelj Ureda Lokalne akcijske grupe LAG Prizag Marijan Kopjar

Komentari