NOVA PRAVILA

U OB Varaždin obavezno je proći kroz trijažni šator i nositi masku, postavljene dvije termovizijske kamere

Objavljeno: 22.07.2020. 13:36

Zadnja izmjena: 22.07.2020. 13:42

U vrijeme pandemije koronavirusa Opća bolnica Varaždin poduzima mjere kako bi se spriječio ulazak virusa u ovu zdravstvenu ustanovu. Uz obaveznu trijažu na ulazu u bolnicu, tu su i termovizijske kamere te uputa pacijentima da obavezno nose maske.

Ravnatelj Opće bolnice Varaždin Nenad Kudelić, dr. med., ističe da je specifičnost koronavirusa da se širi čak i prije nego što pacijent postaje simptomatski odnosno čak i prije nego pokazuje znakove bolesti. U sprečavanju širenja bolesti vrlo je važna trijaža koja uključuje mjerenje tjelesne temperature.

– Naučili smo da postoji dio asimptomatskih osoba koje nemaju apsolutno nikakve znakove bolesti, a zaražene su koronavirusom i mogu širiti zarazu. Svjesni smo da na taj način virus cirkulira u populaciji i da je takve nosioce gotovo nemoguće detektirati osim sustavnim screeningom, a upravo iz tog razloga mi na koronavirus testiramo sve pacijente koji idu na operacijski zahvat ili bilo koji drugi zahvat koji generira aerosol. Na taj način smo detektirali jednog asimptomatskog pacijenta, kaže Kudelić i dodaje da često pacijenti imaju blago povišenu temperaturu prije nego što razviju težu kliničku sliku u fazi kad su već zarazni.

Trijaža svih osoba koji ulaze u bolnicu

– Stoga se iz iskustva u cijelom svijetu, ključnim pokazalo mjerenje tjelesne temperature na ulazu u bolnicu. Upravo iz tog razloga u Općoj bolnici Varaždin se sustavno provodi trijaža svih osoba koji ulaze u bolnicu. Sve te osobe moraju proći kroz trijažni šator. U trijažnom šatoru uzima se epidemiološka anamneza, utvrđuje se je li osoba bila u kontaktu sa zaraženom osobom, je li boravila u određenim zemljama i mjeri se temperatura. Da bismo ubrzali mjerenje temperature a i izbjegli direktan kontakt sa pacijentom, potrebno je koristiti tzv. beskontaktne termometre. No, beskontaktni termometri imaju jednu veliku manu, a to je da mjere temperaturu na samoj površini kože koja je često nešto niže temperature, pogotovo ukoliko je temperatura okoline niža. Zbog toga je uvedena dodatna kontrola putem termovizijskih kamera koje jednim dobrim dijelom eliminiraju taj faktor, naglašava ravnatelj bolnice.

Dvije termovizijske kamere Općoj bolnici Varaždin donirao je Rotary Hrvatska, u sklopu akcije donacije 29 termovizijskih kamera zdravstvenim institucijama diljem Hrvatske.

– Te dvije termovizijske kamere postavili smo na ulazu u zgradu kirurgije i interne. Termovizijske kamere funkcioniraju tako da je uz kameru postavljen referentan uređaj koji održava stalnu temperaturu i u odnosu na tu temperaturu mjeri temperaturu svih koji prolaze ispred nje. Omogućava izuzetno veliku protočnost, brzo automatsko mjerenje, a osim toga kamere imaju napredni softverski sustav koji omogućava detekciju nošenja zaštitnih maski. Skenira lice osobe koja prolazi pokraj kamere i detektira ima li osoba masku ili ne. U slučaju da osoba na ulazu u bolnicu ima temperaturu iznad predefinirane vrijednosti, a tu vrijednost smo odredili kao 37,2, kamera alarmira i ta osoba ne može ući u bolnicu već se upućuje u ambulantu kamo se šalju pacijenti s povišenom tjelesnom temperaturom. Kamera je vrlo važna i vrlo efikasna, ističe Kudelić.

Iz Opće bolnice Varaždin još jednom apeliraju na sve pacijente da nose maske jer bez njih neće moći ući u bolnicu.

– Maske nisu apsolutna zaštita protiv virusa, ali znatno smanjuju mogućnost širenja virusa te maske štite i one koji ih nose, a i druge – zaključuje ravnatelj Opće bolnice Varaždin.

Komentari