U obnovljenoj Vili Oršić galerija, restoran i vinoteka

Objavljeno: 03.02.2011. 13:52

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:08

Varaždinska Vila Oršić, čija se obnova planira već gotovo cijelo desetljeće, ove bi godine napokon mogla doživjeti sanaciju i adaptaciju.

U Vili Oršić bi se, prema riječima gradonačelnika Čehoka, do kraja godine trebao urediti galerijsko-izložbeni prostor u kojem bi se mogle smjestiti umjetnine koje su gradu poklonili razni donatori. Tamo bi svoje mjesto mogla naći i zbirka djela uglednog hrvatskog kolekcionara Vladimira Malogorskog.

- Riječ je o zbirci neprocjenjive umjetničke vrijednosti od oko tisuću radova. S obzirom da je gospodin Malogorski još 2003. godine tu zbirku poklonio Gradu Varaždinu i od tada čega gdje će biti izložena. Red je da napokon pronađemo mjesto za tu bogatu zbirku – naglasio je na jutrošnjem kolegiju gradonačelnik Čehok.

Vila Oršić, nakon što bude obnovljena, trebala bi se koristiti i za održavanje simpozija, stručnih predavanja i radionica iz područja kulture i znanosti, trebali bi biti uređeni restoran i vinoteka, a u njoj bi trebalo biti i sjedište Galerijskog centra Varaždin.

Vilom Oršić nakon obnove trebao bi upravljati Galerijski centar Varaždin koji bi se tada mogao dijelom financirati od vlastitih sadržaja i aktivnosti.

Za obnovu vile Oršić u ovogodišnjem je proračunu osigurano 2 milijuna kuna, a u pomoć je i tu spreman uskočiti kolekcionar Malogorski koji se ponudio da donira dio građevinskog materijala.

Komentari