ODVAJANJE OTPADA

U Općini Martijanec odvojili najviše otpada u Varaždinskoj županiji

Objavljeno: 20.07.2020. 08:19

Zadnja izmjena: 20.07.2020. 08:26

Građani Općine Martijanec u 2019. su godini odvojili najviše otpada u Varaždinskoj županiji. Pokazuju to preliminarni podaci Ministarstva zaštite okoliša i energetike, objavljeni prošli tjedan, prema kojima se vidi da je mala Općina u odvajanju otpada pretekla i sve županijske gradove.

Ovim su rezultatom Martijančani nastavili zbrajati odlične uspjehe u odvajanju otpada, koji ih drugu godinu za redom svrstavaju u sam vrh, ne samo Varaždinske županije nego i cijele Hrvatske. Na tablici najmarljivijih JLS po odvajanju otpada u Hrvatskoj, Martijanec je s rezultatom od 56,35% na visokom 9. mjestu.

Međimurska grupacija Pre-Kom iz Preloga, a koja zbrinjava otpad i na području Općine Martijanec, neprikosnoveno je zadržala lidersku poziciju u Hrvatskoj u odvajanju otpada. Na tablici od prvih 12 najboljih jedinica lokalne samouprave, Pre-Kom ih drži 10.

Od kad je 2018. godine Općina Martijanec izabrala Pre-Kom za partnera, s jedan posto odvojenog otpada godinu ranije, došla je na zavidnih 34 % odvojenog otpada.

Ugovor su Općina i tvrtka potpisale 1. lipnja 2018. godine da bi već u prvom mjesecu suradnje u Martijancu bilo prikupljeno čak 58,35 % odvojeno sakupljenog korisnog otpada.

Već su tada u Pre-Komu i Općini Martijanec najavljivali da će takvom dinamikom preuzeti vodeću poziciju u Varaždinskoj županiji, što se sad pokazalo točnim predviđanjem.

- Sve što radimo u Martijancu, a radimo puno, s jednim je ciljem – za dobrobit mještana. Svi zajedno shvaćamo važnost života u zdravom okolišu i u skladu s tim se i ponašamo. Želimo da nam djeca žive u zdravlju pa je odvajanje otpada zaista najmanje što možemo učiniti, rekao je načelnik Općine Martijanec, Dražen Levak.

Komentari