Dobri financijski pokazatelji

U Općini Trnovec Bartolovečki rastu prihodi i smanjuje se broj nezaposlenih

Objavljeno: 01.04.2016. 09:00

Zadnja izmjena: 01.04.2016. 13:39

Foto: Općina Trnovec Bartolovečki

Završetak obnove objekta Lovačkog društva Kobac u Žabniku iz programa energetske učinkovitosti Ministarstva gospodarstva te početak radova na društvenim domovima u Bartolovcu i Zamlaci iz istog programa, samo su neke od aktivnosti koje je naveo u svom izvješću načelnik Općine Trnovec Bartolovečki, Zvonko Šamec, a koje je dobilo jednoglasnu potporu vijećnika Općinskog vijeća na sjednici održanoj u četvrtak.

Riječ je o izvješću o radu načelnika za drugu polovicu prošle godine.

Da je Općina Trnovec Bartolovečki među vodećim općinama po pitanju povlačenja sredstava Ministarstva gospodarstva govori i podatak da je Općina u drugoj polovici prošle godine prijavila tri projekta i za sva dobila sredstava u ukupnom iznosu većem od 400 tisuća kuna.

Radi se o rekonstrukciji javne rasvjete u Ludbreškoj ulici, zatim poboljšanju energetske učinkovitosti objekta sportske udruge Kopajec, te za realizaciju projekta energetske učinkovitosti i infrastrukture u Poduzetničkoj zoni Trnovec.

Od ostalih većih infrastrukturnih zahvata Šamec je u izvješću istaknuo radove na kanalizacijskoj mreži Zbelava-Trnovec čiji se dovršetak očekuje u lipnju. Valja istaknuti i uređenje niskonaponske mreže u Trnovcu u ulicama Široke ledine i Ruđera Boškovića.

Povećali prihode

Napravljeno je i niz zahvata u prometu što se tiče vertikalne i horizontalne signalizacije u cilju povećanja sigurnosti, a postavljene su i nove autobusne nadstrešnice, ukupno osam od početka mandata.

Također, uređen je i opremljen novim igralima niz dječjih igrališta u svim naseljima u općini. Općina je u drugoj polovici prošle godine dobila važan dokument – Strategiju razvoja Općine, temeljni dokument za budući razvoj i realizaciju projekata.

Ono što posebno treba istaknuti su financijski pokazatelji. Naime, Općina je u prošloj godini ostvarila prihode od 13,1 milijun kuna, što je za gotovo 1,6 milijuna više nego prethodne godine. U potpunosti je saniran manjak u proračunu iz razdoblja mandata prethodne vlasti, a proračun već dvije godine zaredom bilježi višak prihoda.

– Kada pogledamo drugu polovicu prošle godine, ali i godinu u cijelosti, mislim da možemo biti zadovoljni i brojnim realiziranim projektima i stanjem financija. Nismo zanemarili niti jedan segment života općine od gospodarstva, infrastrukture, obrazovanja do civilnog sektora. U našem radu vodili smo se jednakomjernom brigom za sva mjesta u općini kao i brigom za sve naše mještane. Normalno je da smo o umirovljenicima, nezaposlenima, najmlađima i učenicima te studentima vodili posebnu brigu – naglasio je u sklopu izvješća načelnik Šamec.

Izvješće je dobilo jednoglasnu potporu svih vijećnika bez obzira radi li se o strankama pozicije ili opozicije.

Školarci uključeni u razvrstavanje otpada

Osim izvješća o radu načelnika, vijećnici su prihvatili i izvješće o gospodarenju otpadom. Podsjetimo, nabavkom komunalne opreme protekle godine za sve mještane Općina Trnovec Bartolovečki prva je općina u županiji koja je krenula s potpunim razvrstavanjem otpada na „kućnom pragu“.

Da su se mještani aktivno uključili u razvrstavanje otpada govori i podatak o smanjenju ukupnih količina otpada sa 1.145 tona u 2014. na 1.066 tona u prošloj godini. Šamec najavljuje da je cilj daljnje smanjenje količina otpada koje će se postići daljnjom edukacijom mještana općine, prije svega onih najmlađih.

Takva je akcija već provedena u Osnovnoj školi u Šemovcu. Isto slijedi u trnovečkoj Osnovnoj školi te vrtićima.

Vijećnici su i ovoga puta dobili najnovije podatke o stanju nezaposlenosti u općini. Naime, u veljači su u općini bile nezaposlene 243 osobe, što je zadržavanje pozitivnog trenda koji traje već dulje vrijeme. Najnoviji podaci i dalje govore da općina ima jedan od najmanjih postotaka nezaposlenosti u županiji.

Dodajmo i da su vijećnici prihvatili izvješće o naplati i utrošku sredstava komunalne naknade i doprinosa te izvješće o radu Jedinstvenog upravnog odjela.

Komentari