projekt DETOX

U Općini Vinica će se uskoro obnoviti tradicijska kuća i pil sv. Ivana Nepomuka

Objavljeno: 03.03.2017. 16:41

Zadnja izmjena: 03.03.2017. 17:28

Foto: Općina Vinica

Općina Vinica uz brojne partnere sudjeluje u projektu pod nazivom 'Ruralna detoksikacija upoznavanjem bogatstva kulturne bašine' akronima DETOX, koji je vezan uz očuvanje i prezentaciju bogatstva kulturne baštine.

Kao sastavni dio provedbe projekta u Općini Vinica će se rekonstruirati kuća čiji će eksterijer i interijer biti uređeni  po uzoru na nekadašnje tradicijske kuće viničkog kraja. Po dovršetku uređenja, u kući će se moći vidjeti  kako su nekada živjelo  u viničkom kraju, a kuća će postati i mjesto održavanja niza radionica te drugih prigodnih događanja.  Radovi na uređenju kuće i okoliša koji će također biti uređen na tradicionalna način već su započeli, a njihov završetak se očekuje do početka ljeta. 

 Uz uređenje tradicijske kuće, u ovoj fazi projekta će se obaviti i restauracija dotrajalog  pila sv. Ivana Nepomuka koji će do kraja prvog obračunskog razdoblja biti u cijelosti restauriran i vraćen na prvobitno mjesto, a bit će dovršena i izrada replike Prangera te zaštita izvornog Prangera.   

Projekt se provodi i financira iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Programa suradnje Interreg V-A-Slovenija Hrvatska s 80 %, a ukupna vrijednost projekta za područje Općine Vinica  je nešto više od sto tisuća eura.

- Općina Vinica je putem Fonda  za sufinanciranje provedbe EU projekata  na nacionalnoj razini osigurala  još financiranje 80 % udjela vlastite obveze, tako da će stvarni trošak Općine Vinica u projektu iznositi 3.864,31 €. - izjavio je načelnik Marijan Kostanjevac.

Komentari