kronična autoimuna bolest

U Općoj bolnici Varaždin obilježen Međunarodni dan oboljelih od celijakije

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 18.05.2018. 08:47

Zadnja izmjena: 18.05.2018. 08:50

Povodom Međunarodnog dana oboljelih od celijakije, 16. svibnja, članovi Udruge oboljelih od celijakije Sjeverozapadne Hrvatske predstavili su svoj rad i predstojeće aktivnosti u Općoj bolnici Varaždin. Pritom su dijelili informativne brošure te odgovarali na brojne upite zainteresiranih pacijenata oko ove kronične autoimune bolesti.

– Želja nam je bila da zainteresirane osobe upoznamo kako na području Varaždinske i Međimurske županije djeluje Udruga oboljelih od celijakije Sjeverozapadne Hrvatske gdje oboljeli, ali i oni koji sumnjaju da boluju od te bolesti, mogu dobiti stručne i korisne informacije, a ne da lutaju pretražujući razne internetske izvore koji su često puni pogrešnih informacija – istaknula je članica Udruge Vesna Gomaz.

Celijakija je gastroenterološka autoimuna kronična bolest koju obilježava nepodnošenje glutena. Klinička slika može biti jasna i prepoznatljiva, ali bolest vrlo često može biti i sasvim tiha. Neprepoznata je u 97 % oboljelih. Neliječena ili nepravilno liječena dovodi do brojnih i ozbiljnih komplikacija. Pokreće upalne procese, uzrokuje brojne druge bolesti, uključujući autoimune bolesti, karcinom, depresije, osteoporoze.

– Celijakija je vrlo opasna bolest, iako ju često u liječničkim krugovima takvom ne smatraju. Još uvijek se dosta podcjenjuje i teško otkriva jer ima jako puno simptoma. Oboljeli nemaju uvijek iste simptome. Meni je primjerice celijakija otkrivena tek prije deset godina i to sasvim slučajno nakon prijeloma i uznapredovale osteoporoze – objašnjava Vesna.

Akciju članova Udruge oboljelih od celijakije Sjeverozapadne Hrvatske pozdravlja i ravnatelj Opće bolnice Varaždin Nenad Kudelić.

– Drago mi je da ovakve vrste udruga postoje, jer su one na neki način produžena ruka nama liječnicima kada je riječ o davanju prijeko potrebnih, korisnih i pravih informacija te savjeta kako živjeti s određenom bolešću, u ovom konkretnom slučaju s celijakijom. Također, pacijentima koji u našu ustanovu budu upućeni na liječenje zbog određenih drugih zdravstvenih tegoba, a između ostalog imaju i dijagnozu celijakije, pristupamo s velikom pažnjom. Uvažavajući njihove potrebe, naš Odjel za dijetetiku i prehranu za njih priprema poseban jelovnik, strogo poštujući način pripreme namirnica – istaknuo je ravnatelj Opće bolnice Varaždin Nenad Kudelić.

Komentari