U osnovnu školu „Ante Starčevića Lepoglava“ stigao Zeleni ured

Objavljeno: 05.02.2013. 11:53

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:46

Foto: Varazdinska-zupanija.hr

Održana je motivacijska radionica Zelenog ureda za nastavnike osnovne škole „Ante Starčevića Lepoglava“. Cilj radionice Zeleni ured je trostruki: podizanje svijesti o potrošnji energije i klimatskim promjenama, smanjenje troškova za potrošenu energiju u radnim prostorima i vlastitom domu, te motiviranje odgovornog ponašanja prema okolišu.

Škola je u veljači 2012. potpisala Politiku Zelenog ureda, dokument u kojem je definirano strateško opredjeljenje i ciljevi županije s naglaskom na postizanje visoke efikasnosti potrošnje energije i svih ostalih sredstava za rad te zaštiti okoliša. S tim u skladu je i škola odlučila provoditi aktivnosti Zelenog ureda koje su definirane u spomenutom dokumentu. Na radionici je sudjelovao 44 djelatnika škole među kojima je bio i ravnatelj Ratko Tomić te imenovana voditeljica Zelenog ureda, Valerija Večei – Funda.

Prethodno ovoj edukaciji ravnatelj i voditeljica Zelenog ureda sudjelovali su zajedno sa školskim domarom na Tečaju za energetske savjetnike. Sljedeći korak je okvirni i operativni plan provedbe aktivnosti Zelenog ureda u školi kojeg ćemo zajednički sastaviti sa spomenutom voditeljicom Zelenog ureda, a bit će u skladu s nastavnim planovima koji se u školama inače primjenjuju.

Na taj će se način pružiti preduvjeti da se plan prihvati i uklopi u nastavni program škole. Inače, u školi je prošle godine uspostavljena i praksa redovitog praćenja potrošnje energije i vode uz pomoć Informacijskog sustava za gospodarenje energijom (ISGE-a).

Na svim mjestima neposredne potrošnje energije i vode zalijepljene su naljepnice koje svojim porukama podsjećaju na energetski efikasno ponašanje. Ujedno su prikupljeni i podaci o svim uređajima i potrošačima u školi na temelju čega će se napraviti bilanca energije, odnosno modelirana potrošnja.

Obzirom da se u javnoj upravi troši mnogo energije, uštede su moguće već i primjenom besplatnih EE mjera. Na kraju predavanja djelatnicima su podijeljene potvrde o pohađanju motivacijske radionice Zeleni ured i platnene vrećice za kupovinu.

Komentari