U petak izbori u HDZ-u: Stričak i Maltar kandidati za novog šefa

Objavljeno: 27.09.2012. 09:02

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 09:16

Na izbornoj konvenciji koja će biti održana u petak navečer, Županijska organizacija HDZ-a Varaždinske županije izabrat će novog predsjednika, članove Županijskog odbora i Nadzornog odbora. Sinoć je u prostorijama stranke održan sastanak Povjerenstva za provođenje unutarstranačkih izbora na kojem su otvorene i verificirane kandidature za čelna mjesta u organizaciji. Potvrđeno je da će se za mjesto šefa županijskog HDZ-a natjecati Anđelko Stričak i Zdravko Maltar.

To su inače već drugi unutarstranački izbori koji se održavaju u županijskom HDZ-u ove godine.

Početkom svibnja su naime županijski izaslanici izabrali načelnika općine Petrijanec Vladimira Kurečića za šefa županijskog HDZ-a no samo tri mjeseca kasnije Županijska organizacija je raspuštena jer pod Kurečićevim ravnanjem nisu uspjeli izabrati Predsjedništvo organizacije.

Pozadina svega je zapravo bio unutarstranački sukob. Kurečić je naime na izborima za predsjednika HDZ-a dao podršku Domagoju Miloševiću, a velika većina županijske organizacije Tomislavu Karamarku koji je na kraju i pobijedio u utrci za šefa HDZ-a.

Početkom kolovoza je tako HDZ Varaždinske županije raspušten, a za povjerenika je izabran Josip Križanić koji je imao zadatak pripremiti sve za nove unutarstranačke izbore.

Izborna konvencija će tako biti održana u petak navečer, a na njoj će 320 izaslanika odabrati 32 člana Županijskog odbora, 5 članova Nadzornog odbora te predsjednika Županijske organizacije.

Za 32 mjesta u Županijskom odboru borit će se 69 kandidata, a nakon izbora još će šest članova biti kooptirano odlukom Predsjedništva, bilo iz redova neke stranačke organizacije (Mladež, žene) ili s nekog područja kojeg organizacija želi podržati.

Jedanaest kandidata natjecat će se pak za 5 mjesta u Nadzornom odboru Županijske organizacije, a za mjesto predsjednika samo dva kandidata.

Svoje kandidature poslali su, a Povjerenstvo ih je prihvatilo, samo Anđelko Stričak, bivši dugogodišnji načelnik Općine Visoko te Zdravko Maltar, utjecajni član stranke iz Novog Marofa koji je svojedobno bio i gradonačelnik tog grada i predsjednik tamošnjeg Gradskog vijeća.

Najkasnije u subotu ujutro trebalo bi biti poznato novo vodstvo županijskog HDZ-a.

Komentari