19 godina od pogibije EU promatrača u Podrutama

Objavljeno: 07.01.2011. 16:03

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:07

U mjestu Podrute pokraj Novog Marofa obilježena je 19. godišnjica pogibije petorice promatrača Europske zajednice. Četvoricu talijanskih i jednog francuskog časnika pogodio je zrakoplov JNA, ispalivši dvije rakete kojima je oboren helikopter promatrača EZ, u kojem su se nalazili Enzo Venturini, Marco Matta, Silvano Natale, Fiorenzo Ramaci i Jean – Loup Eychenne.

Tragična smrt talijanskih i francuskih vojnika, promatrača EZ i danas se, kao i u svakoj prethodnoj godini, obilježava u Republici Hrvatskoj s dužnim poštovanjem i sjećanjem na njihovu žrtvu te su njihova imena zauvijek ugrađena u temelje mira.

U povodu obilježavanja 19. godišnjice pogibije promatračke misije zapalili su svijeće i položili vijence Tomislav Karamarko, kao izaslanik predsjednice Vlade RH, veleposlanik Talijanske Republike Nj.E. Alessandrom Pignatti Morano di Custoza, izaslanica Veleposlanstva Republike Francuske gđa. Salina Grenet, predstavnici talijanske i francuske vojske, predstavnici županijskih i lokalnih vlasti te obitelji poginulih.

- Ovi naši susreti, komemoracija njima na čast, iz godine u godinu znak su kako ih dozivamo u trajno pamćenje jer su oni tragično i nevino stradali svjedoci ratnih razaranja koje je tada činila neprijateljska agresija na čelu s JNA u Republici Hrvatskoj - kazao je Karamarko.

Na komemorativnoj ceremoniji govorili su i veleposlanik Talijanske Republike Alessandro Pignatti Morano di Custoza, Prva savjetnica i otpravnica poslova Salina Grenet, gradonačelnik grada Sangana Adriano Montanaro, pukovnik 5. pukovnije „Rigel“ Livio Ciancarella.

Oni su u svojim govorima zahvalili hrvatskoj državi na kontinuiranom obilježavanju ovog tragičnog događaja, kako se ne bi zaboravila njihova žrtva u očuvanju demokracije na ovim prostorima. U svom govoru gospođa Grenet naglasila je kako je približavanje Republike Hrvatske Europskoj Uniji dokaz da žrtva tih mladih časnika nije bila uzaludna.

Komentari