grad novi marof

U Podrutama obilježena 28. godišnjica pogibije petorice mirovnih promatrača

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 10.01.2020. 16:22

Zadnja izmjena: 10.01.2020. 16:23

U petak je kod komemorativne kapele u Podrutama obilježena 28. godišnjica pogibije petorice mirovnih promatrača Europske zajednice koji su stradali 7. siječnja 1992. kada je njihov nenaoružan helikopter oborio MIG-21 tadašnje JNA.

Podsjetimo, četiri talijanska i jedan francuski vojnik, promatrači Europske zajednice, Enzo Venturini, Marco Matta, Silvano Natale, Fiorenzo Ramacci i Jean Loup Eychenne poginuli su u raketnom napadu jugoslavenskog borbenog zrakoplova MIG-21 na nenaoružani helikopter kojim su se članovi mirovne misije vraćali iz Mađarske u Hrvatsku 7. siječnja 1992. godine. Pozdravljajući okupljene gradonačelnik Siniša Jenkač istaknuo je da se na ovom mjestu tragedije svake godine s dužnim poštovanjem prisjećamo žrtve promatrača Europske zajednice koja je upisana u našu povijest, odnosno priznanje hrvatske države koje je uslijedilo nakon njihove tragične pogibije.

-Tog dana Jugoslavenska narodna armija izvršile je zločin i ubila one koji su došli u Hrvatsku kao mirotvorci. Samim tim činom pokazali su što su i dokazali sve ono što je aktualna hrvatska vlast govorila, sve ono što je hrvatski narod znao i sve ono što smo poručivali Europi – istaknuo je Jenkač te dodao:

-Nemio događaj prije 28 godina bio je zločin kojeg je počinila jugoslavenska, jugokomunistička vojska koja je željela okupirati RH i koja nije željela da se događaju demokratske promjene, da zavlada demokracija i da narod bira svoje predstavnike. Hvala Bogu, to im nije uspjelo, ali iza sebe ostavili su 18 000 žrtava, između ostalih žrtava kojih se danas prisjećamo ovdje. Danas odajemo počast svima onima koji su ovdje stradali, prisjećamo se njih, njihovih obitelji koje pohode Novi Marof i dolaze iskazati počast. Zahvaljujem Ministarstvu branitelja koje je nakon više od 25 godina jedno od rijetkih koje je imalo sluha i pomoglo nam u obnovi ovog spomen područja – kazao je Jenkač.

Uz gradonačelnika Grada Novog Marofa Sinišu Jenkača i njegovog zamjenika Ivicu Šanteka te predsjednika Gradskog vijeća Mladena Benjaka, na komemoraciji su bili izaslanik premijera i ministra obrane. državni tajnik u Ministarstvu obrane Zdravko Jakop, izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora Alen Runac i zamjenik župana Varaždinske županije Tomislav Paljak, predstavnici talijanske i francuske vojske te predstavnici veleposlanstava Italije i Francuske u R

Komentari