BESPLATAN WIFI

U rad puštena mreža WIFI4EU u općini Maruševec

Objavljeno: 30.06.2020. 18:32

Zadnja izmjena: 30.06.2020. 18:36

Općina Maruševec se prošle godine uključila u inicijativu WiFi4EU kroz koju se u gradovima i općinama diljem Europe promiče besplatan Wi-Fi pristup za građane u javnim prostorima kao što su parkovi, trgovi, javne zgrade, knjižnice, zdravstveni centri i muzeji.

Načelnik Damir Šprem ističe kako je Općini Maruševec Europska komisija odobrila prijavu na inicijativu WIFI4EU te joj dodijelila vaučer u vrijednosti od 15.000,00 eura za postavljanje javnih pristupnih točaka za bežični internet na području Općine Maruševec. 

- Provedbom projekta osigurali smo visokokvalitetni besplatan pristup internetu za posjetitelje i građane Općine Maruševec preko pristupnih točaka na lokacijama širom Općine koje su nakon testne faze u potpunosti u funkciji, rekao je načelnik Općine Maruševec Damir Šprem.

- Nakon javnog natječaja i odabranog izvođača radova, nove aktivne pristupne točke postavljene su na mjestima gdje su organizirana društvena događanja koja okupljaju veći broj ljudi, na 11 lokacija širom općine: na prostoru oko zgrade Općine Maruševec, u Domu kulture u Čalincu, kod nogometnih igrališta u Donjem Ladanju i Jurketincu, u sportskoj dvorani Osnovne škole Gustav Krklec u Maruševcu, a internetom je sada pokriveno područje u i oko društvenih domova u Maruševcu, Donjem Ladanju, Druškovcu, Cerju Nebojse, Jurketincu i Novakima, pojašnjava zamjenik načelnika Općine Maruševec Mario Klapša.

Kako bi građani mogli koristiti Internet, prilikom prve prijave na odabranu bežičnu mrežu WiFi4EU na gore spomenutim lokacijama potrebno je obilježiti Slažem se s Uvjetima korištenja i kliknuti na gumb PRIJAVA.

Također, zbog nezadovoljavajućih usluga internetskih pružatelja što je ponovo dokazano prilikom odvijanja online nastave, Općina Maruševec je zajedno sa susjednim gradom i općinama pripremila projekt Razvoja infrastrukture širokopojasnog pristupa na područjima koje obuhvaćaju. Projekt je prijavljen na Operativni program Konkurentnost i kohezija na postupak Izgradnje pristupnih mreža sljedeće generacije u bijelim područjima te je nakon što je prošao administrativnu provjeru, provjeru prihvatljivosti aktivnosti i troškova te ocjenu kvalitete upućen u fazu postupka dodjele bespovratnih sredstava. Utvrđena vrijednost projekta iznosi gotovo 93 milijuna kuna, od kojih 64,5 milijuna kuna financira Europska unija, koji će u narednom vremenu biti uloženi u izgradnju mreže, opremu te potrebne radove na području 8 jedinica lokalne samouprave.

Komentari