U radionice GDCK Ivanec uključeno 679 učenika

Objavljeno: 24.12.2014. 08:44

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: GDCK Ivanec

Gradsko društvo Crvenog križa Ivanec započelo je i ove školske godine s projektom "Volim pomagati" i "Učimo o Crvenom križu".

Radionicama o postanku najveće humanitarne organizacije u svijetu, o prvoj pomoći, darivanju krvi, kao i radionica s drugom tematikom Crvenog križa djece uče i usvajaju humane vrednote, razvijaju socijalne vještine, ohrabruju takve osjećaja i djelovanja, a sve navedeno dio je kvalitetnog odgoja i odrastanja.

Crveni križ kao humanitarna organizacija, između ostalih aktivnosti provodi programe humanističkog odgoja djece i mladih, a upravo putem ovih programa osvještavaju važnost pomagačkog ponašanje koje se bazično provlači kroz njihove djelatnosti.

U razdoblju od rujna do prosinca školske godine 2013./2014. provedeno je 39 radionica i uključeno 679 djece/učenika iz osnovnih škola Ivanec, Salinovec, Prigorec, Lepoglava i Žarovnica te iz vrtića Lepoglava.

Upoznavanje s načinima pružanja prve pomoći, poticanje na razmišljanje o samopomoći i pomoći drugima, sastavni su dio projekta za djecu od 1.-4. razreda osnovne škole, a namjena projekta za učenike od 5.-8. razreda jest sjecanje spoznaja o humanitarnoj organizaciji Crvenom križu, povećanje spremnosti mladih na uključivanje u dobrovoljni volonterski rad i aktivnosti koje mladi mogu provoditi u Crvenom križu. Tako su s učenicima održane radionice postanak Crvenog križa, humanost i načela humanog rada i druge.

Također, u Mjesecu borbe protiv ovisnosti, koji se obilježava od 15. studenog do 15. prosinca provedene su tri radionice na temu prevencije ovisnosti u OŠ Kamenica i OŠ Lepoglava, a tijekom prosinca još četiri radionice u 7. razredima OŠ Ivanec.

Projekt je radionicom prve pomoći, sukladan Kurikulumu zdravstvenog odgoja i obrazovanja, sukladno kojem učenici od najranije dobi uče o prvoj pomoći i pri tome je ostvarena izuzetno dobra suradnja sa svim školama na području djelovanja GDCK Ivanec, odnosno GDCK Ivanec partner je školama u provođenju ove radionice i upoznavanju učenika s ovom tematikom.

Ovo je logičan nastavak dugogodišnje suradnje škola i Crvenog križa kroz izvannastavnu aktivnost prve pomoći i organiziranja natjecanja iz prve pomoći. Također, radi se o projektu u mnogočemu sukladnom Kurikulumu građanskog odgoja i obrazovanja i to osobito na razini društvene dimenzije građanske kompetencije u kontekstu razreda, škole, a i lokalne zajednice.

Naime, kroz aktivnosti koje su projektom Volim pomagati-Učimo o Crvenom križu predviđene, učenici usvajaju znanja i razumiju značaj i ulogu dobrovoljnog društvenog rada u zajednici, stječu vještine i sposobnosti planiranja i organiziranja raznih humanitarnih akciji, razvijaju vrline solidarnosti, suosjećanja, poštivanja i razumijevanja potreba drugih, zagovaraju voluntarizam.

Kroz prikladne aktivnosti, odnosno zajedničke akcije Hrvatskog Crvenog križa koje obilježavaju kroz godinu u suradnji sa školama, učenici razvijaju svoju građansku kompetenciju, jer usvojena znanja povezuju sa vještinama, vrijednostima i stavovima i tako postaju aktivni sudionici u rješavanju problema u lokalnoj zajednici.

Projekt se vrednuje, a učenicima izražavaju veliko zadovoljstvo provedenim radionicama, smatraju da su naučili nešto novo, te se žele ponovno uključivati u isti program.

Projekt trenutno provodi vanjska suradnica GDCK Ivanec, prof. Melita Brodar.

Komentari