vrijedna investicija

U rekonstruiranom i dograđenom prostoru s radom započeo Dječji vrtić Vinica

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 01.09.2020. 13:49

Zadnja izmjena: 01.09.2020. 13:52

U rekonstruiranom i dograđenom prostoru danas je s radom započeo Dječji vrtić Vinica, ustanova predškolskog odgoja i obrazovanja čiji je osnivač Općina Vinica.

Na području Općine Vinica i do sada je funkcionirala ustanova za predškolski odgoj Dječji vrtić SREĆA, u privatnom vlasništvu, a kapacitet je bio cca 65 djece. Vrtić je koristio općinske prostorije, u zgradi tzv. djevojačke škole koju je 1888. godine dala izgraditi poljska grofica Erdödy rođ. Raczynska, samo za potrebe školovanja djevojčica.

Obzirom na nedostatan prostor jer su potrebe za zbrinjavanjem predškolske djece bile veće, Općina Vinica krenula je u investiciju dogradnje i rekonstrukcije postojeće zgrade u kojoj se vrtić nalazi. Investicija je bila vrijedna 3,6 milijuna kuna pri čemu je Ministarstvo demografije osiguralo 1.030.000,00 kn, a ostatak od 2.519.792,00 kuna čine europska sredstva iz Fonda za ruralni razvoj, osigurana kroz Mjeru 7.4.1.

Kako poručuju iz Općine, važno je naglasiti kako Općina Vinica nije morala sufinancirati izgradnju vrtića sredstvima iz općinskog proračuna zahvaljujući prije svega Vladi ondašnjeg i sadašnjeg premijera Andreja Plenkovića, tadašnjoj ministrici Murganić i ministru Tolušiću, ali treba svakako zahvaliti i sadašnjoj ministrici Vučković.

- Ovo je moderan vrtić, kako izvana tako i iznutra i mislim da će naši najmlađi žitelji sa svojim tetama uživati u tim novim prostorima. Moje iskrene zahvale premijeru, bivšoj ministrici i ministru, saborskim zastupnicima i svima koji su čitav projekt podržali, pri čemu je veliki doprinos našeg saborskog zastupnika Anđelka Stričaka i Sunčice Glavak, sada zastupnice u Europskom parlamentu. Hvala i firmi PORTAL d.o.o. i njenim djelatnicima koji su odradili čitav posao prema planu i ugovorenoj dinamici - izjavio je načelnik Marijan Kostanjevac koji se sa predsjednikom Općinskog vijeća Marijanom Mihalićem i zamjenicom Mirjanom Jambriško nakratko družio s roditeljima i djecom pred ulazom u zgradu Vrtića budući da novonastala situacija i primjena epidemioloških mjere nisu dopuštale i službeni blagoslov i svečanost otvorenja Vrtića.

- Ovo je najljepši dar našim najmlađima od strane Vlade RH koja u novijoj hrvatskoj povijesti nije nikada izdvojila tako velika sredstva za naše područje. Pošto je tzv. Djevojačka škola počela sa radom 10. listopada 1888.godine mi ćemo pokušati na taj dan napraviti službeno otvorenje i blagoslov, naravno, ovisno od epidemiološke situacije, rekao je u nastavku načelnik Marijan Kostanjevac.

Komentari