“Cool Rescue Ride”

U sklopu međunarodnog projekta vatrogasci učili kako sigurno juriti u pomoć

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 25.01.2020. 10:10

Zadnja izmjena: 25.01.2020. 10:12

Udruga za promicanje sigurnosti, ekologije i zdravog života uspješno je prijavila međunarodni projekt “Cool Rescue Ride” na prošlogodišnji natječaj Saveza Alpe-Jadran.

Njegova operativna provedba krenula je dvodnevnim stručnim skupom održanim sredinom siječnja u Ludbregu, uz sudjelovanje istaknutih pripadnika vatrogasnih dužnosnika iz Austrije, Slovenije i Hrvatske.

Sama svrha projekta usmjerena je prema dodatnoj obuci vozača žurnih službi, uključujući pripadnike vatrogastva, gorske službe spašavanja, hitne medicinske službe, Crvenog križa i sličnih organizacija. Oni bi se temeljem rezultata ovog projekta trebali dodatno obučavati za sigurnu vožnju u stresnim odnosno opasnim situacijama, u skladu s dubinskom analizom dosadašnjih iskustava glede smislu prometnih nezgoda u kojima su sudjelovali vozači žurnih službi. Prevencija istih odnosno razrada modela dodatne edukacije ciljane populacije vozača žurnih službi bila je središnjim dijelom dvodnevnog skupa u Ludbregu.

Za mjesec dana projekt se nastavlja trodnevnim stručnim skupom u Sloveniji i Austriji, pri čemu će naglasak biti na terenskom uvidu u protokole i praktično predstavljanje obuke vozača žurnih službi u spomenutim državama. U tom dijelu programa sudjelovati će i predstavnici drugih žurnih službi s područja Varaždinske županije, kao i predstavnici obrazovnih ustanova za obuku vozača.

U završnom dijelu programa predviđen je posjet dobrovoljnim vatrogasnim društvima u austrijskom Gradišću, u mjestima s brojnom hrvatskom nacionalnom manjinom, s obzirom na moguću suradnju u drugim europskim projektima.

Komentari