ugodno druženje

U sklopu projekta Vseživljenske veščine, učitelji iz Španjolske, Italije i Slovenije posjetili Trnovec

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 05.04.2022. 11:02

Zadnja izmjena: 05.04.2022. 11:02

U ponedjeljak su u sklopu projekta Vseživljenske veščine u Trnovec stigli učitelji i mentori upravo iz Španjolske, Slovenije i Italije te njihove kolege iz 1. osnovne škole Varaždin, a sve su ih zajedno ugostile članice Udruge žena Trnovečko srce i općinska načelnica Verica Vitković.

Predsjednica Udruge žena Trnovečko srce Marija Višnjić nije krila zadovoljstvo što im se, nakon brojnih radionica organiziranim za djecu i odrasle iz ovoga kraja, pružila prilika prezentirati pripremu domaćih jela i gostima iz Španjolske, Italije i Slovenije.

– Ovakva međunarodna suradnja puno nam znači. Često radimo radionice naše poznate trnovečke makovnjače i potreptanog kolača, a posjećujemo i brojne sajmove na kojima promoviramo naše proizvode, no drago mi je da smo dobile i ovakvu priliku prezentacije – kazala je Marija Višnjić te dodala da je njihov cilj prenijeti svoja iskustva i znanje na mlađe generacije.

Želja je to i općinske načelnice Verice Vitković koja je ponosna na članice Trnovečkog srca i sve ono što rade već dugi niz godina, kako bi očuvale tradiciju i kulturnu baštinu trnovečkoga kraja.

– Osobno mi je zadovoljstvo što smo danas ugostili učitelje i mentore iz drugih zemalja, a naše domaćice su još jednom pokazale ono što su nekad radile naše bake. Čuvaju tradiciju našega kraja i u tome ih svesrdno podražavam kao načelnica, a Općina pomaže i financijski i moralno koliko god je to u našoj mogućnosti. Članice Trnovečkog srca maksimalno se trude da tu tradiciju nastavimo i preko naših mladih, da se mladi učlane u udrugu i da se ne zaboravi što je to trnovečki makač, što su domaći klipići i domaći potreptani kolač – kazala je načelnica te dodala da je riječ o hrani kojom su se nekad prehranjivali naši stari.

Gosti su iz Trnovca otišli iznimno zadovoljni jer su se, osim što su naučili kako pripremati autohtona jela, upoznali i s djelovanjem KUD-a Mak te životom trnovečke župe.

Komentari