Znanstveno-stručni skup

U Skupštinskoj dvorani Županijske palače započeli 2. Jagićevi dani

Objavljeno: 05.07.2022. 13:32

Zadnja izmjena: 05.07.2022. 13:32

U Skupštinskoj dvorani Županijske palače danas su započeli 2. Jagićevi dani: komunikologija, filologija, metodika, a znanstveno-stručni skup je već prvoga dana okupio brojne jezikoslovce, književnike te akademike.

Znanstveno-stručni skup se održava u organizaciji Sekcije za usmeno pripovijedanje i filologiju udruge Kreativni studio "Logos", Varaždin, a pokrovitelji su Varaždinska županija i Grad Varaždin. Na dvodnevnom skupu na kojem su se okupili najznačajniji komunikolozi, metodičari i filolozi biti će obuhvaćena tri tematska područja; komunikologija, filologija i metodika.

- Ponosni smo na našu nepokretnu, ali i nematerijalnu baštinu, no ponosni smo i na ljude koji su u prošlosti stvarali, živjeli i gradili naš današnji svijet. Jedan od njih je bio i Vatroslav Jagić, svjetski poznati jezikoslovac i slavist i rođeni Varaždinac. On je jedan od onih ljudi čiji je glas svjetski poznat i koji je prenio ime našeg grada i županije diljem svijeta - rekla je zamjenica župana Silvija Zagorec te dodala da Varaždinska županija aktivno radi na očuvanju nacionalnog identiteta i jezika.

'Raznolikost predavanja i tema'

Otvorenju skupa prisustvovala je i Danijela Vusić, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Varaždina.

- Grad Varaždin sa zadovoljstvom je prihvatio ulogu pokrovitelja ovog međunarodnog komunikološkog i filološkog skupa. Ponosni smo na djelo našeg sugrađanina Vatroslava Jagića, jednog od najvećih jezikoslovaca u povijesti slavistike. Raznolikost predavanja i tema ovoga skupa pokazuju nam koliko je danas važno pristupiti kulturi komuniciranja - rekla je Vusić.

Svoju podršku radu skupa dala je i saborska zastupnica i predstavnica Slovenske nacionalne manjine u Varaždinskoj županiji Barbara Antolić Vupora koja je istaknula Jagićevo prijateljstvo s Francom Miklošičem, poznatim slovenskim filologom.

Komentari