DAN DRŽAVNOSTI

U Spomen parku odana počast poginulim braniteljima s područja općine Bednja

Objavljeno: 31.05.2020. 18:33

Zadnja izmjena: 31.05.2020. 18:39

Dan državnosti koji je ove godine ponovno, nakon gotovo dva desetljeća, ponovno obilježen 30. svibnja, u spomen na konstituiranje prvog demokratski izabranog višestranačkog Sabora 1990. godine, u Bednji je obilježen s posebnim pijetetom. 

Tim je povodom počast odana onima koji su najzaslužniji za stvaranje hrvatske države i ostvarenje vjekovnog sna o samostalnoj i suverenoj hrvatskoj državi, a to je šestero poginulih branitelja našega kraja. 

Polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća počast su im odali načelnik Bednje Damir Poljak, njegov zamjenik Ivica Hrenić i predsjednik Općinskog vijeća Vladimir Kramarić kao i predstavnici Udruge branitelja općine Bednja.

Brojni gosti

Komemorativnom okupljanju u spomen parku poginulim braniteljima odazvali su se i saborski zastupnik Anđelko Stričak te državni tajnik u Ministarstvu obrane Zdravko Jakop. 

Skupu, kome su nazočile i obitelji poginulih branitelja, tom se prilikom obratio načelnik Damir Poljak. Osvrćući se na okolnostiu kojima se stvarala i rađala hrvatska državnost, posebno je istaknuo velik doprinos branitelja bednjanskoga kraja oslobađanju domovine i stvaranju samostalne hrvatske države, pri čemu je šestero branitelja na domovinskim bojišnicama ostavilo svoje živote.

Obraćajući se okupljenima, Anđelko Stričak podsjetio je da ove i iduće godine obilježavamo jubilarne obljetnice iz naše novije povijesti vezane uz demokratske promjene, donošenje Božićnog ustava, ali i početak Domovinskog rata.

Slijede jubileji

- Tih dana prisjećamo se s ponosom, ali i pijetetom. Upravo bi nam oni trebali biti poticaj da gradimo domovinu u kojoj će se svaki naš žitelj osjećati dobro, u kojoj će se vrednovati marljivost i požrtvovnost, a prioriteti će nam biti stvaranje uvjeta za što kvalitetniji život svih. Dobar primjer toga je upravo Općina Bednja. Nikad u njenoj povijesti nije bilo toliko investicija i na tome vam čestitam, izjavio je, između ostog Stričak.

Državnik tajnik Zdravko Jakop, brigadni general, posebno se obratio obiteljima poginulih s područja općine Bednja te naglasio da njihova žrtva nikad neće ostati zaboravljena.

Počast poginulima odala je i predsjednica Kluba vijećnika HDZ-a u Županijskoj skupštini Nadica Dreven Budinski.

Domaćini i njihovi gosti potom su svratili na memorijalni turnir u malom nogometu na sportskom igralištu Osnovne škole Franje Serta u Bednji te organizatorima i sudionicima zahvalili što i na ovakav način čuvaju uspomenu na poginule, a svim građanima uputili čestitke uz Dan državnosti.

- Naš kraj dao je ogroman doprinos stvaranju hrvatske države. Dokazuje to i podatak da je svaki drugi ratno sposoban mještanin općine Bednja bio sudionik Domovinskog rata. Bednjančani su branili Hrvatsku na svim domovinskim bojišnicama i u svim gardijskim brigadama. Danas se s posebnim pijetetom sjećamo naših poginulih branitelja. Šestero naših sugrađana na bojištima je ostavilo svoje živote i to je njihova žrtva stvaranju hrvatske državnosti čije temelje danas slavimo. A veće žrtve od toga nema, naglasio je načelnik Poljak.

Načelnik je ujedno, zajedno s predsjednikom Općinskogvijeća Vladimir Kramarićem, uručio pehare najboljim malonogometnim ekipama. Zlatni pehar dodijeljen je ekipi Trakošćana, srebrni pehar izborila je momčad DVD-a Bednje, a brončani pehar pripao je ekipi Tornada. Inače, ukupno se natjecalo šest ekipa.

Komentari