U srijedu svečano obilježavanje Dana civilne zaštite

Piše: eVaraždin.hr

Objavljeno: 24.02.2014. 16:18

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:27

Foto: ilustracija

Varaždinska županija u suradnji s Područnim uredom za zaštitu i spašavanje Varaždin i Gradom Varaždinom priprema svečano obilježavanje Dana civilne zaštite.

U sklopu planiranih aktivnosti u srijedu, 26. veljače održat će se svečana sjednica stožera zaštite i spašavanja i zapovjedništava civilne zaštite Varaždinske županije i Grada Varaždina. Nakon sjednice uslijedit će prezentacija sposobnosti operativnih snaga zaštite i spašavanja.

Svečana sjednica bit će iskorištena za analizu dostignutog stupnja razvoja sustava zaštite i spašavanje te nagrađivanje zaslužnih pojedinaca i organizacija koji su se istakli svojim radom u zaštiti i spašavanju.

Prezentacija sposobnosti planirana je kao smotra operativnih timova s pripadajućom opremom i tehnikom u vremenu od 10 do 13 sati na Trgu kralja Tomislava. Svoje sposobnosti i kapacitete prezentirat će Policijska uprava varaždinska, Zavod za hitnu medicinu Varaždinske županije,  Javna vatrogasna postrojba Grada Varaždina, Društvo Crvenog križa Varaždinske županije, Klub podvodnih aktivnosti "Drava" Varaždin, Hrvatska gorska služba spašavanja - Stanica Varaždin, radioamateri Varaždinske županije, Županijska vatrogasna zajednica, Državna interventna postrojba civilne zaštite za spašavanje iz ruševina i PUZS Varaždin.     

Dan civilne zaštite na nivou Republike Hrvatske obilježit će se 28. veljače u organizaciji Državne uprave za zaštitu i spašavanje. Grad Šibenik bit će domaćin proslave koja će biti iskorištena za održavanje svečane sjednice Državne uprave za zaštiti i spašavanje i  predstavljanje kapaciteta opreme i sredstava zaštite i spašavanja. Proslava će biti zaključena izvođenjem pokazne terenske vježbe za građane Grada Šibenika.

Inače, dan civilne zaštite kao međunarodni dan obilježava se od 1990. godine, kada je Generalna skupština Ujedinjenih naroda donijela Odluku o proglašenju međunarodnog Dana civilne zaštite. Ovaj datum za međunarodnu civilnu zaštitu ima dvostruku važnost, jer je 1. ožujka 1972. godine stupio na snagu Statut međunarodne organizacije za civilnu zaštitu. Statut predstavlja  internacionalni dokument s područja humanitarnog prava koji je registriran pri Tajništvu Ujedinjenih naroda u skladu s Poveljom UN-a, a o tog dana počela je djelovati Međunarodna organizacija za CZ kao međuvladina organizacija.

Civilna zaštita u svijetu i u nas je oblik organiziranja, pripremanja i sudjelovanja građana, pravnih osoba, državnih upravnih tijela i jedinice lokalne samouprave i uprave radi zaštite i spašavanja ljudi, dobara i okoliša. Zadaće Civilne zaštite su prvenstveno socijalne i civilne naravi.

U Republici Hrvatskoj 1. ožujak kao Dan civilne zaštite obilježava se od 1992. godine, kada je Vlada donijela Odluku o proglašenju Dana civilne zaštite Republike Hrvatske. Do 1992. Dan civilne zaštite obilježavao se 20. lipnja počevši od 1987. godine.

Međunarodni znak raspoznavanja civilne zaštite, pod kojim se pripadnicima civilne zaštite, zgradama, skloništima i materijalima osigurava zaštita je istokračni plavi trokut na narančastom polju. Pripadnici civilne zaštite, uz međunarodni znak, zaštitu osiguravaju osobnom iskaznicom civilne zaštite.

Komentari