najava

U subotu na Trgu tradicijskih obrta prezentacija lepoglavske čipke

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 20.05.2022. 09:14

Zadnja izmjena: 20.05.2022. 09:14

Na varaždinskom Trgu tradicijskih obrta nastavlja se prezentacija nematerijalne kulturne baštine u organizaciji Turističke zajednice grada Varaždina, pa tako ove subote na Trg tradicijskih obrta stižu majstorice Zadruge Lepoglavske čipke.

One će u vremenu od 10 do 12 sati prezentirati svoj rad te održati radionicu o pripremnom razdoblju izrade lepoglavske čipke, a koje uključuje upoznavanje povijesti lepoglavske čipke i osnovnog pribora.

Svi zainteresirani moći će naučiti kako namotati konac na batiće, povezati batiće u parove i početi izradu stazice na "cijelo". Oni najvještiji koji će u tome uspjeti, kući će se moći vratiti s vrijednim suvenirom. Radionica je za sve sudionike – besplatna. Subotnje događanje na Trgu tradicijskih obrta bit će i prodajnog karaktera, te će se svi radovi Zadruge moći kupiti u vremenu od 10 sati do 14 sati.

Lepoglavska je čipka od 2009. godine uvrštena na UNESCO-vu listu nematerijalne kulturne baštine svijeta. Čipku su radile uglavnom starije žene, a znanje izrade prenosilo se s generacije na generacije a Zadruga Lepoglavske čipke osnovana je upravo s ciljem obnavljanja tradicije izrade lepoglavske čipke kojoj je prijetila opasnost da izumre.

Subotnja će se događanja na Trgu tradicijskih obrta u sklopu kojih će se prezentirati kulturna baština održavati tijekom cijelog ljeta.

Komentari