Najveća volonterska akcija

U subotu ugasite svjetla za spas Zemlje i provedite se na Starom gradu

Objavljeno: 13.03.2016. 20:00

Foto: Arhiva eVž

Ekološka udruga "Franjo Košćec" i ove će se godine, uz podršku Grada Varaždina i Društva turističkih vodiča i pratitelja Varaždin, pridružiti akciji "Sat za planet Zemlju", koja se provodi diljem svijeta s ciljem senzibiliziranja javnosti o onečišćenju okoliša svijetlošću...

Podsjećamo, sve je započelo još 2007. godine, kada su gašenjem javne rasvjete u australskom Sydneyu, stanovnici toga grada poslali poruku svijetu da trebamo biti svjesni štetnosti klimatskih promjena te voditi računa o otisku kakav ostavljamo na našem planetu.

Već dvije godine kasnije, Sat za planet Zemlju u Guinessovoj knjizi rekorda upisan je kao najveća svjetska volonterska akcija, a rezultati su iz godine u godinu sve bolji.
Tako je prošle godine javna rasvjeta isključena u više od 7000 gradova iz više od 160 zemalja.

- I Hrvatska je jedna od njih - lani smo ugasili svjetla u 56 gradova: zagrebačka katedrala, dubrovačke zidine, pulska arena, splitska Dioklecijanova palača tek su neke od znamenitosti koje su utonule u mrak. Glavni cilj ove akcije je osvjestiti stanovnike planeta da moramo početi voditi računa o resursima koje trošimo – ističu u ekološkoj udruzi "Franjo Košćec".

Stoga će u subotu 19. ožujka, od 20:30 sati, sat vremena biti isključena javna rasvjeta, rasvjeta u korporacijama ali i u domovima svih onih koji se žele pridružiti ovoj akciji.

Također, u suradnji sa Gradom Varaždinom i Društvom turističkih vodiča i pratitelja Varaždin, Udruga Franjo Koščec priprema program koji počinje u 20.30 sati ispred ulaza u Stari grad.

 

Komentari