Općina Gornji Kneginec

U šumi Kolnjak obilježen Dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima

Objavljeno: 23.08.2021. 17:47

Zadnja izmjena: 23.08.2021. 17:47

Povodom obilježavanja Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima, izaslanstva Općine Gornji Kneginec i Društva za obilježavanje grobišta položila su vijence i zapalila lampione ispred spomen obilježja na stratištu u šumi Kolnjak.

Na tom su mjestu partizani poubijali zarobljene hrvatske vojnike i civile dovedene s igrališta Varteksa i drugih mjesta. U programu obilježavanja himnu Republike Hrvatske izvela je Maja Bobek Ivanjko, a molitvu je predvodio župnik Tihomir Kosec. Nakon održanog programa kod spomen obilježja, u župnoj crkvi svete Marije Magdalene održana je misa zadušnica za sve žrtve ratnih i poratnih stradanja u Drugom svjetskom ratu i poraću, te poginule u Domovinskom ratu.

Hrvatski sabor donio je 30. lipnja 2006. godine Deklaraciju o osudi zločina počinjenih tijekom totalitarnog komunističkog poretka u Hrvatskoj od 1945. do 1990. godine, u kojoj je navedeno da su totalitarni komunistički režimi bili, bez iznimke, označeni masovnim povredama ljudskih prava.

Komentari