suradnja hrvatske i mađarske

U Sveučilišnom centru Varaždin održana radionica u sklopu prekograničnog projekta „ISD Uni“ vrijednog 192 tisuće eura

Objavljeno: 06.07.2018. 10:05

Zadnja izmjena: 06.07.2018. 10:59

U Sveučilišnom centru Varaždin u srijedu, 4. srpnja održana je radionica u sklopu projekta „Integrated Settlement Development Knowledge Centeres in the HU-HR Border Zone“, akronima „ISD Uni“. Opći cilj projekta zajednički je razvoj i isporuka ISD pilot tečaja za povećanje obrazovne ponude predmetnih lokalnih visokoškolskih ustanova i jačanje njihovih kompetencija/centara znanja.

Sveučilište Sjever u ovom je projektu partner, kao i Županije Baranya (HU) dok je voditelj projekta Sveučilište u Pečuhu. Voditelj projekta od strane Sveučilišta Sjever dr.sc. Matija Orešković istaknuo je važnost ovog projekta te je pritom posebno pohvalio studente. 

- Projekt je usmjeren na razvoj pograničnih zona i naselja koja su slabije razvijena i neplanski rađena. S hrvatske strane uključena su tri grada - Ludbreg, Prelog i Varaždin koji su izvrsni primjer za integrirani razvoj jer se nalaze u dvije županije te su dobro povezani, dok su s mađarske strane uključeni gradovi Vilany, Siklós i Harkány. Također moram naglasiti da je sa strane Sveučilišta Sjever; konkretno Odjela za graditeljstvo na projektu aktivno radilo 11 studenata preddiplomskog studija. Oni su timskim radom na ovom projektu stekli izuzetno vrijedna iskustva koja su dobra i za sam nastavak studija, točnije diplomski studij Graditeljstvo koji od jeseni kreće na Sveučilištu Sjever. Također, jedan od važnih rezultata ovog projekta bit će i razvoj združenog kurikularnog programa čija će se implementacija naći na nekom od budućih studija, a nastat će na temelju teme samog projekta - istaknuo je Orešković. 

„ISD Uni“ je odobren za sufinanciranje u okviru Programa pogranične suradnje između Mađarske i Hrvatske 2014.-2020 (Interreg V-A Hungary-Croatia Cooperation Program 2014-2020.) te je njegova vrijednost 192 tisuće eura, od čega je od strane EU sufinancirano 168 tisuća eura, a trajati će do prosinca ove godine. 

Komentari