U Svibovcu posvećena župna crkva sveta Tri Kralja i novi oltar

Piše: J.N./eVz

Objavljeno: 01.09.2015. 08:03

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 11:25

Foto: Jasminka Bakoš-Kocijan

Varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak posvetio je tijekom misnog slavlja u župi Svibovec u Varaždinsko-Topličkom dekanatu u nedjelju župnu crkvu sveta Tri Kralja i njen glavni oltar u koji je ugradio moći blaženog Alojzija Stepinca...

U župnoj crkvi, u kojoj su za ovu prigodu izrađeni novi oltarni stol i ambon, okupilo se mnoštvo župljana kako bi proslavili najsvečaniji dan u životu svake župne zajednice. Domaći župnik vlč. Juraj Kopjar uputio je pozdrav biskupu Mrzljaku i svima nazočnima kazavši kako među njima nema projektanata i graditelja crkve budući da je podignuta prije 225 godina, 1790. godine.

Napomenuo je kako njezino današnje lijepo uređenje svjedoči da su svi oni zaslužni za izgled župne crkve te su sudjelovali u kreiranju njezine unutarnje i vanjske ljepote.

Naglasio je kako je kako je i ova župna crkva podignuta da bi Božji narod duhovno napredovao i molio Božji blagoslov za sve svoje obitelji. Pozvao je biskupa Mrzljaka da blagoslovi i posveti crkvu i novi oltar, ambon i svijećnjak koje je izradio umjetnik Miljenko Kranjčec iz Hodošana, a oslikala ih je i ukrasila akademska umjetnica Snježana Inkret iz Varaždina.

Uoči blagoslova i posvete pročitana je povelja u kojoj se podsjeća da je crkva izgrađena 1790. godine te od tada župa djeluje kao samostalna.

Uz Svibovec, župi pripadaju i mjesta Jalševec, Leskovec, Drenovec, Lovrentovec, Retkovec, dio Kalničkog Ljubelja, a od 1957. i naselja Greščevina, Rukljevina, Gornja Poljana i Donja Poljana.

Komentari